sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Fillarimatkakertomus 2007

Matkakertomukset ovat aina mielenkiintoista luettavaa. Esittelin vuosi sitten Iskelmä Rexissä matkakirjan vuodelta 1957: Irja Sievinen: Kallella Kaukoitään. Autolla Helsingistä Singaporeen. Siinä matkustettiin Folkkarin kleinbussilla läpi Euroopan.

Luin äskettäin Osmo Soininvaaran matkakirjan Fillarilla Nizzaan. Siinä vihreä poliitikko hyppää Tallinnassa kesällä 2007 pyörän selkään ja on kuukauden kuluttua Etelä-Ranskan Nizzassa. Matkaa kertyy lähes kolme ja puoli tuhatta kilometriä. Siinä vähän kalpenee omakin fillarointimäärä, minä kun fillaroin joka kesäkaudella vähän yli 3000 kilometriä yhteensä.

No, ei siinä vielä kaikki. Soininvaaran maallinen omaisuus mahtuu kahdeksan kilon reppuun, kommunikaattoriin ja pankkikorttiin. Monenmoisten kommellustenkin kautta mies lopulta saapuu ystävänsä kämpälle Nizzaan. Vain lentääkseen saman tien kotiin Helsinkiin.

Tosiasiassa Osmo Soininvaaran matkakirja Fillarilla Nizzaan sisältää matkakuvauksen lisäksi teräviä kannanottoja yhteiskunnallisiin asioihin, kuten rakentamiseen, ihmisen ja luonnon suhteeseen. Euroopan mantereella löytyy myös hyvää palvelua reppureissaajalle. Siitä Soininvaara saakin syyn perusteltuun kommenttiin: ”Varakkaaksi teollisuusmaaksi Suomi on palvelujen kehitysmaa. Meiltä puuttuu kymmeniä tuhansia alan työpaikkoja, kun elinkeinorakennettamme vertaa Keski-Euroopan maihin.”

Kaiken kaikkiaan taas kerran tulee Osmo Soininvaaran suulla sanotuksi se vanha filosofinen ajatus, että tärkeintä ei ole päästä perille vaan olla matkalla.


Osmo Soininvaara
Fillarilla Nizzaan
Teos 2008, 231 s.


Iskelmä Rex 12.4.2010/Kari Tahvanainen