perjantai 10. helmikuuta 2012

Pohjois-Karjalasta Suomen sivarimyönteisin maakunta

Hallituksen päätös lakkauttaa Pohjois-Karjalan prikaati Kontiolahdesta on herättänyt niin sanotusti kansan syvät rivit näillä raukoilla rajoilla. Sotilaspasseja ollaan oikein joukolla palauttamassa esikuntiin ja puolustusministerille. Nuoriakin kehotetaan menemään jatkossa sivariin. Äänessä ovat maanpuolustuksen ystävät. 

Asennemuutos on hienoa kuultavaa. Nyt vain siviilipalvelusta kehittämään, esimerkiksi presidentti Tarja Halosen äskettäin viitoittamaan suuntaan, kansainvälisiin avustustehtäviinkin. Armeijaakin tarvitaan, mutta niin myös yhä laajemmin sivariasiantuntijoita. 

Eikä siinä vielä kaikki. Pohjois-Karjala on ihmeiden valtakuntaa. Ilomantsilaiset onnistuivat nolaamaan itsensä oikein kunnolla television ajankohtaisohjelmassa presidentinvaalien toisen kierroksen aikoihin. Homovastaiset kommentit Pekka Haavistosta ja tämän puolisosta olivat alta kaiken arvostelun. Myötähäpeän tunne maakunnan takamaita kohtaan oli asia, jota ei olisi toivonut joutuvansa kokemaan valtakunnankanavan ohjelmaa seuratessaan. Tosin äänestysluvut Ilomantsinkin osalta osoittivat sitten, että kuva ei ollut niin mustavalkoinen; Haavistolla oli sekä tukijoita että äänestäjiä roppakaupalla takamaillakin. 

Pohjois-Karjala näyttäytyy ristiriitojen maakuntana. Melkeinpä samalla suunavauksella voidaan mölistä homohöttöä ja sitten puolustaa sivareita ja siirtyä itsekin intomielisestä maanpuolustajasta sivariksi. Eikös se stereotyyppinen perusajatus ollut että sivarit ja homot ovat samaa sakkia? 

Mutta nauru kuulemma pidentää ikää. - Anna mun kaikki kestää. 

Tähän sopii Martti Servon ja Napanderin laulu Ufo tarjosi kaakaon