keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Hauskaa vappua


Hauskaa vappua! Yliopiston Alkukivien lakitus ja Kanavatytön lakitus käynnistävät Joensuun vapun juhlinnan. Kanavatyttöä tosin on mediassa virheellisesti kutsuttu Torsoksi. 
   Kuvanveistäjä Taisto Martiskaisen (1943–1982) suunnittelema pronssinen Kanavatyttö-patsas paljastettiin Ranta- ja Siltakadun kulmauksessa vuonna 1963. Martistkaisen suunnittelema työ voitti kutsukilpailun, jossa haettiin sopivaa patsasta Osuuskassan ja Osuusmeijerin 1960-luvun alussa valmistuneen liiketalon edustalle. 
   Puolitoista metriä korkea, klassista kuvanveistotaidetta edustava patsas on todennäköisesti alun perin muovailtu elävän mallin mukaan Taideakatemian kuvanveistotunnilla. Patsaan sijoituspaikkaan tutustuessaan Martiskainen havaitsi, että vaikutelma tulisi olemaan liian raskas, ja hän päätti korjata asian hakkaamalla veistoksen kädet irti. Patsasta kutsutaankin Kanavatyttö-nimen lisäksi Torsoksi. Helsingin Havis Amanda -patsaan innoittamana se tunnetaan myös nimellä Manta. Vappuperinteisiin kuuluvat Joensuussakin patsaan pesu talven jäljiltä ja Mantan lakitus.Sijainti: Rantakadun ja Siltakadun kulmassa.
   Alkukivien (Kain Tapper) lakituksen juhlapuheen on vuodesta 1987 lähtien pitänyt Hannu Koutola - piiruakaan muuttamatta. Koutolan kanssa tuli tänään vaihdettua vappukuulumisia.