keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Yksityinen radioasema 25 vuotta Pohjois-Karjalassa

Tiistaiaamuna 12.3.2013 kello 9.28 oli juhlallinen hetki Iskelmä Rex -radioasemalla Joensuussa. Oli kulunut tasan 25 vuotta siitä, kun Radio Jokisen kutsu kiiri eetteriin - yksityinen radiotoiminta oli alkanut myös Joensuussa. Nostimme maljat sille. 



Toimitusjohtaja Liina Matveinen jakoi kuohuviinimaljat. Taustalla Tuulan tuutti -ohjelman toimittaja Tuula Turunen, yksi aseman omistajista, ja oikealla Kulttuurien ääni -ohjelman toimittaja Olga Nazarova


Vastaava toimittaja Seppo Mustonen oikealla ja yksi perustajista, toimittaja Keimo Lehtiniemi vasemmalla. Pöydällä haastattelunauhureita - c-kasetista digiaikaan.  


Kuvat: Kari Tahvanainen



Olen ollut aina radioaktiivinen, enemmän kuin teeveeaktiivinen. Oma intohimoisempi radiohistoriani alkoi kuuntelemisen puolella (Nuorten sävellahjan yms. ohella) nuorenmiehen dx-kuunteluharrastuksena. 1970-luvulla rakentelin enolaisen kotitilamme rakennusten välille pitkiä antenniviritelmiä. Kuuntelin yöt rätiseviä ja ulisevia radioasemia ympäri maailmaa.
 Unohtumattomasti ovat jääneet mieleen muun muassa Radio Luxembourg, Radio Nederland’s Happy Station, Radio Sweden, Polskie Radio, Voice of Turkey, Voice of America, BBC, Eesti Raadio ja Moskovan Radio. Puolasta, Neuvostoliitosta, Britanniasta, Vatikaanista ja muutamasta muusta maasta lähetettiin suomenkielisiäkin lähetyksiä. Nykyisin monia noista kutsuttaisiin propaganda-asemiksi.
 This is Radio Luxembourg, The Great 208 –jingle nostaa vieläkin kylmät väreet selkäpiihin.
 Olin tiiviissä yhteydessä asemiin lähettämällä niille kuunteluraportteja. Asemat vastasivat lähettämällä vahvistukseksi QSL-kortteja ja kilokaupalla lehtiä, kirjoja, viirejä, levyjä ja kaikenlaista rihkamaa. Rakkaisiin kirjoihin kuului tuolloin vuosittainen World Radio TV Handbook. Sanakirjat kuluivat käsissä hiirenkorville. Kuuluin Uudenmaan Radiokerhoon pohjoiskarjalaisena etäjäsenenä.
  Ensimmäisen oman radio-ohjelmapätkäni pääsin tekemään Joensuussa Radio Jokiseen, sen Pakistaan-ohjelmaan kevättalvella 1989. Ohjelmaa veti tuolloinen kirjallisuuden läänintaiteilija, kirjailija Jouko Lehtonen. Radioaseman puolelta ohjelmaosuuteni toteutti Keimo Lehtiniemi.
 Vuonna 1996 aloimme Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin toimesta tuottaa Radio Rexiin kirjallisuusohjelmaa. Aluksi se oli nimeltään Mie tulikärpänen, sittemmin Jokisappi. Kummalliset nimensä ohjelma on saanut Ukrin antologioista.
 Nuori insinööri ja runoilija Jukka Riikonen ja minä aloitimme ääni väristen syksyllä 1996 Mie tulikärpäsen pyörittämisen. Siitä lähtien ohjelmaa ovat pyörittäneet lisäkseni mm. Ville Viinikainen, Marko Rinne, Kirsi Komulainen (Härkönen) ja Henkka Leppänen. Olen Jokisapen vastaava toimittaja. Ohjelma tulee syyskuusta toukokuuhun joka toinen maanantai kello 17.30 livenä ja väliviikoilla uusintana. Kuluvalla tuotantokaudella ohjelmaosuuksia tekevät myös toimittaja Vuokko Juurisoja (Uutis-Vuokko -kolumnit) sekä Viljo Ahjopalo ja Mari Voutilainen (junioriosuuden kir-ja-ar-vos-te-lut).
 Radioaseman henkilökunta päätoimittaja Seppo Mustosen ja toimitusjohtaja Liina Matveisen johdolla on ollut auliisti sekä opettamassa radio-ohjelmien tekoa että hoitamassa studiotekniikkaa. Vuosien varrella moni toimittaja on avustanut ja neuvonut ohjelman tekemisen saloihin, mistä lämmin kiitos heille. Journalismista on tullut tätäkin kautta osa ammattitoimintaani.

Kirjallisuusohjelmamme on pyörinyt jo 16 vuotta. Olemme kai tehneet pienesti historiaa.

Jokisapessa on esitelty satoja uusia kirjoja. Olen koonnut valikoiman näistä kritiikeistäni teokseen Kirjana kämmenellä. Kirjallisuuskritiikkiä radioaalloilla. (Kustannuskynnys, 2010) Kirjassa on mukana myös yhdeksän kirjailijan haastattelut.