keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Karsikon kirjastoa puolustamassa

Pro Karsikon kirjasto –runoilta veti maanantai-iltana 18.11. kirjastolle kolmisenkymmentä osallistujaa. Mukana oli sekä karsikkolaisia että runoilijoita ja kirjailijoita. Illassa kuultiin maakunnan runoilijoiden esityksiä ja keskusteltiin Joensuun kaupungin suunnitelmista sulkea Karsikon kirjasto. Valtuusto päättää asiasta 25.11. 

Pienen kirjastonkäyttäjän toivomus päättäjille.

Poliisineuvos Mikko Varis toi terveiset Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varikselta.

Karsikon asukkaat äänessä, tässä Jakob Donner-Amnell.

Anja Koivunen runoilee.Vapaa-aikalautakunnan pj. Krista Mikkonen (oik.) ja vieressä lautakunnan edellinen pj. Hannele Autti.

Koulun oppilaat toivat esille kirjaston säilyttämstarpeen.

Kirjailija Eeva Tikka esitti runojaan. 
Kuvat: Kari Tahvanainen


Keskustelussa tuotiin esiin erityisesti kirjaston lakkauttamisen mahdolliset vaikutukset. Epäiltiin, että todellista, pitkäaikaista säästöä ei kirjaston lakkauttamisella saavuteta. Nuorten lukemisesta väitöskirjaansa tekevä Pielisjoen koulun äidinkielen opettaja Satu Peltonen kertoi, että etenkin pojat lukevat nykyään vähän. Koulussa alkanut kansallinen Lukuinto-hanke tulee hänen mukaansa kariutumaan jos kirjasto suljetaan. Pielisjoen koulun 8. luokan oppilaiden edustajat arvelivat, ettei kirjastossa tule käytyä jos lähikirjasto suljetaan.
     Myös läheiset päiväkodit olivat lähettäneet tilaisuuteen vetoomuksensa, jossa todettiin: ”Näin tietokoneaikaan lapsilta häviää helposti kosketus kirjoihin ja niinpä päiväkodin ja kirjaston merkitys tämän kosketuksen säilyttämiseen on korvaamaton.”
     Karsikon koulun Kytkyn edustaja muistutti, että joillakin kaupunginosilla on urheilukenttiä ja joillakin uusia leikkikenttiä. Karsikossa ei näitä mahdollisuuksia ole mutta vastaavasti siellä on kirjasto; se on Karsikon kaupunginosan vahvuus. Siksi kirjastoa arvostetaan suuresti. Karsikon koulun opettaja Matti Kettusen mukaan onkin ollut etuoikeus koulun lapsille kulkea sukkasillaan koulusta suoraan kirjastoon oppitunneille.
     Rauhallisen kirjaston roolia kohtaamispaikkana tuotiin myös esille ja epäiltiin, etteivät päättäjät nähtävästi kiireiltään kirjastoon ehdi, eivätkä täten kirjastoja arvosta. Ihmeteltiin sitä, että Joensuun kaupunki profiloituu osaamisen ja innovaatioiden kaupunkina, mutta samanaikaisesti se leikkaa osaamisen alkutaivalta kirjastoleikkauksin.
     Illassa puhunut poliisineuvos Mikko Varis muistutti, että lukeminen on välttämätöntä sivistyksen kannalta myös nykyajan IT-maailmassa. Varis toi paikalle myös Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajan Tuula-Liina Variksen kirjastoja puoltavat terveiset.
     Kaupungin päättäjistä paikalla olivat vain vihreiden Krista Mikkonen ja Hannele Autti. Mikkonen ihmetteli päätöksenteon pikatahtia ja sitä, ettei asiaa millään lailla ollut tuotu vapaa-ajan lautakunnalle, jonka toimialaan kirjastot kuuluvat.
     Runoja esittivät Eeva Tikka, Raino Harinen, Anja Koivunen ja Kari Tahvanainen. Illan päätteeksi Tahvanaisen runoihin eläytyi myös tanssitaiteilija Anna Venäläinen.
     Tilaisuuden järjesti Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry.