torstai 20. elokuuta 2015

Särkyneitä toiveita ja toivoa - nuoruuden kuvaus 1970-luvulta Pohjois-Karjalasta

Unto Martikainen
Särkyneiden toiveiden kuja 
Hai, 2013, 217 s. 


Särkyneiden toiveiden kuja -romaani kertoo pohjoiskarjalaisesta nuorestamiehestä Akesta. Kyseessä on selviytymistarina. Ake nimittäin joutuu lukion käytyään psykiatriseen hoitoon maanisen käyttäytymisensä takia kahdeksaksi kuukaudeksi. Kirjassa kuvataankin tätä aikaa Paiholan sairaalassa Kontiolahdessa ja Aken taivalta siitä eteenpäin. Tapahtuma-aika lienee joskus seitsemänkymmentäluvulla.   
     Tämä ei ole helppo kirja, eikä tämä ole hauska kirja. Mutta tämä on tarina, jossa edetään varjojen kautta kohti valoisampaa elämää. Kirja antaa paljon ajattelun aihetta siitä, missä kulkee terveyden ja sairauden raja, ja miten oma elämänhistoria vaikuttaa jaksamiseen ja selviämiseen. Kaikki on rajalista mutta toivo on mahtava voimavara. 
     Tarinan edetessä Ake muistelee lapsuuttaan ja omaa perhettään sekä sukuaan. Sieltä löytyykin monia värikkäitä ihmistyyppejä, sekä valon että varjon puolelta. Monella on ollut vaikeita elämänkohtaloita sekä vaikeuksia oman itsensä kanssa. Vanhatalon Ukko-Herkko, Aken ukki isän puolelta esimerkiksi on varsin erikoinen ja hankala ihminen. Samaten tärkeäksi nousee Anastasia-mummi äidin puolelta, mummi joka on ollut pienen Aken tuki ja turva. 
     Viina, naiset ja levoton mieli vievät myös romaanin kertojaminä  Akea moneen suuntaan. Romaanin loppupuolella kyllä valoakin sitten alkaa näkyä hämärällä särkyneiden toiveiden kujalla. Ahkera ja lahjakas nuorimies löytää elämäntiensä. 
     Särkyneiden toiveiden kuja on Joensuulaiskirjailija Unto Martikaisen ensimmäinen romaani. Martikainen tunnetaan näytelmä- ja tietokirjailijana, jonka kynästä on lähtöisin monia paikallishistoriaan liittyviä teoksia ja näytelmiä. 


Joensuun Parafest 2015. Kirjailija Unto Martikainen odottamassa esiintymisvuoroa. 


Unto Martikainen oli kirjailijavieraana Joensuun Parafestissa 14.8.2015. Haastattelijana kirjailija Kari Tahvanainen 

Teksti ja kuva: Kari Tahvanainen


PS. Unto Martikaisen haastattelusta myös Iskelmä Rexin Jokisappi-kirjallisuusohjelmassa maanantaina 7.9. kello 17.30