maanantai 29. tammikuuta 2018

Lukeminen koukuttaa aina

Radiokolumni







Lukeminen koukuttaa aina - pari sanaa lukemisesta ja kirjoista


Olisi vaikeaa kuvitella elämää ilman kirjoja ja lukemista. Elämää lapsuudesta aikuisuuteen ja ennen pitkää koittavaan vanhuuteen saakka. Hyvän elämän rakennustelineillä on kirjoja ja muita taiteen helmiä.


Lukutottumukset syntyvät lapsuudessa. Luin koulun kirjaston päästä päähän, tai paremminkin kahden kyläkoulun. Ei se riittänyt. Piti vielä kahlata Enon kunnankirjaston kokoelmia melkeinpä päästä päähän, Jules Vernestä Desmond Morrisiin. Lukunopeus oli lapsena ja teininä kaiketi melkoinen, kun muistaa että kirja vain oli yhtäkkiä tullut luettua läpi. Takaisin koulureppuun ja uutta tilalle. Nykyisin luen hitaammin, mutta käytän myös eri lukutapoja kuten pikalukemista jos tarpeen, usein työn merkeissä. Mutta hidas nautiskeleva lukeminen on parhautta.



Vähintään yksi kirja viikossa on luettava, usein enemmänkin. Monta kirjaa on aina samaan aikaan lukulistalla. Voi valita tilanteen mukaan, mistä jatkaa. Luen aina kun on aikaa, vaikka sitä on aina liian vähän. Kirja kulkee aina matkalla mukana, joskus sähkökirjanakin. Äänikirjoja kuuntelen automatkoilla, samoin vanhoja kuunnelmia kuten Knallia ja sateenvarjoa. Kirjallisuuttahan nekin ovat.

Luen monenlaista kirjallisuutta. Romaaneja, runoja, elämänkertoja, historiaa, tietokirjallisuutta. Historiallisista romaaneista tulee mieleen Jan Guilloun mainio Suuri vuosisata –romaanisarja. Siinä pohjoismaiden kehitystä kuvataan ruotsalaisittain jo viiden suomennetun romaanin verran ja lisää on tulossa. Sillanrakentajat, Keikari, Punaisen ja mustan välissä, Sokea piste, Sininen tähti ovat ne tähän mennessä suomennetut. Tulossa on vielä ainakin Äkta amerikanska jeans.

Suomalaisista historiallisista romaanisarjoista pidän muun muassa Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjasta. Suomen historiaa kuvaava kirjallisuus on meillä hyvällä tavalla voimissaan.


Nykykirjallisuudesta maailmalla mainittakoon muutama mainio kirjailija. Paul Auster, John Irving, Stephen Kingin varhaisempi tuotanto, Haruki Murakami, Annie Proulx ja John Steinbeck. Suomalaisista mainitsisin Joel Haahtelan ja Sofi Oksasen.

Miten sitä uutta luettavaa valikoituukaan? Kirja-arvostelut sanomalehdissä ja Parnassossa ovat hyviä vinkkaajia lukijalle. Samoin kirjailijahaastattelut kaikissa medioissa. Unohtamatta ystävien ja tuttavien kanssa käytyjä keskusteluja kirjallisuudesta.

Syksyisin posti kantaa minulle kilokaupalla Pohjois-Karjalan maakuntaan liittyvien kirjailijoiden uutukaisia, keskimäärin nelisenkymmentä kappaletta. Valmistelen silloin maakunnan kirjailijamatineoita. Suomen Maakuntakirjailijoiden puheenjohtajana pyrin seuraamaan myös sen kirjailijayhdistyksen kirjailijoiden tuotantoa ympäri maata.


Viime vuosina olen vetänyt Joensuun seudun kansalaisopistossa Lukemisen lumo –lukupiiriä. Luemme kirjan viikossa ja valitsemme luettavat yhdessä. Viime aikojen mielenkiintoisista löydöistä mainitsen yhden. Yoko Ogavan romaani Professori ja taloudenhoitaja on lämminhenkinen ja viisas nykyromaani Japanista.

Veljeni oli joskus nuorena epäillyt, että luen liikaa. Mutta totuushan on vieläkin karmeampi: Emme ole koskaan liian lukeneita.


Kari Tahvanainen
Iskelmä Rex 29.1.2018
www.radiorex.fi


Kolumnin aihe sivuaa sanomalehti Karjalaisen Lukuvinkit-sarjaa, jossa vinkkasin tamikuussa Suvi Piiroisen jännitysromaania Menetetyt ja kerroin lukukokemuksistani yleisemminkin. 




Kuvat: Kari Tahvanainen