sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Top 25 kirjat - kirjastojen avautumista odotellessa

Näitä luetaan Pohjois-Karjalassa 
- katsaus kirjastojen Top 25 -listaan

Koronaepidemia sulki kirjastot maaliskuussa. Nyt odotellaan hallituksen linjauksia kirjastojen avaamisen suhteen. Helmikuun puolivälin tilannekatsaus lainatuimpien kirjojen listaan Pohjois-Karjalassa näytti tällaiselta. 




Kultamitalisijalla helmikuun puolivälissä oli Enni Mustosen romaani Sotaleski. Suomen kohtalonvuodet koettelevat Ida Erikssonin perhettä - suosittu kirjasarja jatkuu. Hellekesänä 1939 Kirsti Eriksson matkustaa kymmenvuotiaan tyttärensä Vienan kanssa Laatokan rannalle tapaamaan miestään Iivoa, joka on lähtenyt vapaaehtoisena linnoitustöihin Karjalan kannakselle. Emmi Mustoselta on listalla toinenkin teos, Taiteilijan vaimo.




Hopeamitalin ansaitsee outokumpulaislähtöisen menestyskirjailija Leena Lehtolaisen romaani Valapatto. Se kertoo kahdesta tavallisesta, kunnollisesta ihmisestä, jotka joutuvat ilman omaa syytään keskelle ammattirikollisten kostoretkeä. Kyseessä ei tällä kertaa ole Maria Kallio -romaani.

Pronssisijalle nousee Sofi Oksasen Koirapuisto. Kahdessa aikatasossa vyöryvä kertomus nykypäivän Helsingistä ja Ukrainan itsenäisyyden vuosista, hedelmöitysbisneksestä ja korruptiosta. 




Top 25-listalla on sekä kotimaista että käännöskirjallisuutta, kuten odottaa saattaakin. Lastenkirjallisuudessa ehdoton suosikki näyttää olevan Tatu ja Patu -sarja. Listalla on peräti neljä tämän sarjan kirjaa. Niin aikuisille kuin nuorillekin sopiva Neropatin päiväkirja, Jeff Kinneyn kirjasarja, on edustettuna kahdella teoksella. Lukuhaluttomien ja hauskaa kirjaa etsivien suosikkeja, teoksia luonnehditaan.




Vesa Matti Loirin muistelmat, Jari Tervon menestysteos on luetuimpien joukossa. Samoin Presidentti Urho Kekkosen puolison, kirjailija Sylvi Kekkosen elämään pureutuva Johanna Venhon historiallinen romaani Ensimmäinen nainen on suosittua lukemista näinä päivinä. Sirpa Kähkösen Muistoruohokin edustaa historiallisia romaaneja, tällä kertaa ollaan 1970-luvulla. Heidi Köngäksen Mirjami taas sijoittuu sota-aikaan. 19-vuotias Mirjami on Sandran tyttäristä keskimmäinen ja muistuttaa eniten äitiään. Hän työskentelee ompelijattarena ja valmistaa lumipukuja. Talvisodan syttyminen merkitsee pelkoa, puutetta ja raatamista myös kotirintamalle. Mirjami rakastuu palavasti ja järjettömästi, vanhempien vastustuksesta välittämättä. 




Finlandia-voittaja vuosimallia 2019 oli Pajtim Statovci romaanillaan Bolla. Se onkin itsestään selvästi top-listalla. Samoin Ilkka Remeksen uusi jännitysromaani Kremlin nyrkki. Itäsuomalaisille mielenkiintoinen on Antti Heikkisen romaani Maaseudun tulevaisuus. Yhden päivän romaani pienestä kylästä, joka etsii tietään tulevaisuuteen. Suomalaisen Nasaretin kylän asukkaat järjestävät jokavuotisen Kirkastusjuhlan. Rakkaus ja omanarvontunto kukoistavat.




Jännitysromaanit ovat aina suosittuja. Tälläkin listalla niitä ovat muun muassa Camilla Läckbergin Kultahäkki, Jo Nesbön Veitsi, Mari Jungstedtin Näen sinut ja David Lagercrantzin Tyttö joka eli kahdesti.

Yksi mielenkiintoinen kirja on varmaankin Anneli Kivelän Tasaista tahtia Katajalämki -romaani. Kirjasarjasta kun kerrotaan seuraavaa:
Anneli Kivelän rakastetusta Katajamäestä on jo tullut lukemattomille ihmisille toinen kotipaikka, jossa tavataan tuttuja ja jonka kuulumisia kuulostellaan. Tiivis kyläyhteisö on turvallinen mutta ei tylsä, ja sen huomaan on aina yhtä hauska palata. Nyt jo neljännentoista kerran.

Siinäpä oli katsaus Pohjois-Karjalan kirjastojen luetuimpiin teoksiin talvella 2020. Kaikki teoksethan löytyvät kaikista kirjastoista, koska niitä voi varata ja sitten yksinkertaisesti noutaa lainaan omasta kotikirjastostaan. Ja maakunnan kirjastojen osoitehan netissä on vaara.finna.fi




Kari Tahvanainen
3.5.2020