tiistai 10. marraskuuta 2020

Raskaita asioita, painavia lauseita, rakkautta romaanissa

Kirja-arvio 


Heidi Köngäs

Sandra. Romaani 

Otava, 2017, 285 s. 




Raskaita asioita, painavia lauseita, rakkautta 


Sandra on historiallinen romaani viime vuosisadan alun Suomesta. Sandra ja Janne rakastuvat ja alkavat rakentaa yhteistä elämää köyhissä olosuhteissa talollisten armoilla. Pian heistä tulee torppareita ja perheeseen syntyy lapsia. 

Mutta sitten tulee suuri tsunami, joka pyyhkäisee kaikki toiveet ja haaveet tieltään veriseksi kaaokseksi. Vilppulan seudulla Pirkanmaalla oli yksi sodan rintamista. Kansalaissota, vapaussota, sisällissota. Ja vieläkin kauheammat vuodet sodan jälkiselvittelyissä. On imettävä tunteensa ikeniin, pakkorakosessa, jossa Sanda on. Näin rakennettiin Suomea. 

Romaanissa on Sandran ja Jannen lisäksi äänessä tämän käly Lyyti, ja nykypäivän äänenä Sandran lapsenlapsi Klaara, joka alkaa kaivella arkistoja ja ullakoita selvittääkseen, mitä todella tapahtui. ”Kaikki täällä tietää, että se pitää paikkansa, mutta kukaan ei tiedä onko se totta.” 

Raskas inhimillinen tarina on koskettava, se on totta tunteillaan ja ihmiskohtaloillaan. Kyyneleet tulevat lukijan silmiin kirjaa lukiessa. Raskaita asioita, painavia lauseita, rakkautta. Heidi Köngäs kirjoittaa voimakkaalla kielellä, jota on sinällään kiehtovaa lukea. 

Sandra ilmestyi Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017. 


Kari Tahvanainen

10.11.2020