torstai 28. lokakuuta 2010

Kirjallisuutta radioaalloilta: uusi teos ilmestyi


Kustannusyhtiö Kustannuskynnys
 
Lehdistötiedote 28.10.2010
heti julkaisuvapaa


Kirjallisuutta radioaalloilta: uusi teos ilmestyi
 
Joensuussa on julkistettu teos kirjan synnystä, vastaanotosta ja kritiikistä. Kirjana kämmenellä, kirjallisuuskritiikkiä radioaalloilla, on joensuulaisen kirjailija-kriitikko Kari Tahvanaisen kokoama teos.

Radioaalloilla esitettävä kirjallisuuskritiikki häipyy usein taivaan tuuliin, kohti toisia aurinkokuntia, toisin kuin lehtien painetut vuosikerrat. Teokseen onkin koottu kirjallisuuskritiikkiä radioaalloilta, Iskelmä Rex –radiokanavan kirjallisuusohjelmasta vuosikymmenen ajalta. Kari Tahvanainen on toimittanut radion kirjallisuusohjelmaa ja kertoo teoksessa myös omasta radiohistoriastaan, joka sai alkunsa dx-kuuntelusta.

Äänessä on teostensa kautta kirjailijoita omakustantajista kirjallisuuden valtavirralle. Teos sisältää 66 kirja-arvostelua. Näköalaa kirjallisuuteen laajentavat kirjailijahaastattelut, joissa työstään ja teostensa vastaanotosta sekä lukemisharrastuksestaan kertovat Klaus Elovaara, Raino Harinen, Erkki Väisänen, Veikko Huotarinen, Pirkko Hänninen, Tapani Kinnunen, Terhi Rannela, Marja-Leena Tiainen ja Eeva Tikka.

Teos valottaa samalla kirjallisuuskritiikin tehtäviä ja kustannusmaailman nykytilannetta sivuten muun muassa sähkökirjan markkinoille tulemista.

Kirjana kämmenellä on Kari Tahvanaisen kahdeksas teos. Kirjailija on aiemmin julkaissut runo- ja novellikokoelmia.

Lisätietoja:

Kustantajalta:

Kirjailijalta:
Kari Tahvanainen
kirjailija, kriitikko, YTM

perjantai 22. lokakuuta 2010

Kirjana kämmenellä. Kirjallisuuskritiikkiä radioaalloilla -teos on ilmestynyt

Takakannen esittelyteksti: 

Radioaalloilla esitettävä kirjallisuuskritiikki häipyy usein taivaan tuuliin, kohti toisia aurinkokuntia, toisin kuin lehtien painetut vuosikerrat.

Kirjana kämmenellä –kokoelmaan on koottu kirjallisuuskritiikkiä radioaalloilta, Iskelmä Rex –radiokanavan kirjallisuusohjelmasta vuosikymmenen ajalta.

Äänessä on teostensa kautta kirjailijoita omakustantajista kirjallisuuden valtavirralle. Teos sisältää 66 kirja-arvostelua.

Näköalaa kirjallisuuteen laajentavat kirjailijahaastattelut, joissa työstään kertovat Klaus Elovaara, Raino Harinen, Erkki Väisänen, Veikko Huotarinen, Pirkko Hänninen, Tapani Kinnunen, Terhi Rannela, Marja-Leena Tiainen ja Eeva Tikka.

Teos valottaa samalla kirjallisuuskritiikin tehtäviä ja kustannusmaailman nykytilannetta.



* * * 

Lukutoukille ja rönsyliljoille

- Tässä otteita teoksen johdannosta. 

Kirjana kämmenellä -teokseen on koottu kirjallisuuskritiikkiä radioaalloilta ja suomalaisten kirjailijoiden haastatteluja. 
 
Olen tehnyt teokseen valitut kirja-arvostelut 2000-luvun alkuvuosikymmenen kuluessa Pohjois-Karjalan paikallisradio Iskelmä Rexin Jokisappi-kirjallisuusohjelmaan. Halusin laajentaa arvostelukokoelman avaamaa näköalaa nykykirjallisuuteen ottamalla mukaan kirjailijoiden haastatteluja, joissa he kertovat teostensa synnystä, vastaanotosta ja omasta lukemisharrastuksestaan. Lisäksi osaan arvosteluista liittyy vinkki kirjan yhteyteen sopivasta suomenkielisestä biisistä eli kappaleesta, jonka olen radio-ohjelmassa soittanut.

Teos jakaantuu kolmeen osaan. Omalla kustannuksella –osassa esitellään aluksi valikoima omakustanteita ja kolmen kirjailijan haastattelut: Klaus Elovaara Tampereelta, Raino Harinen Joensuusta ja Erkki Väisänen Ilomantsista.

Kirjapajoista- osassa esillä on pienempien kustantamojen julkaisemaa kirjallisuutta, ja jälleen kolme kirjailijaa pääsee ääneen: Veikko Huotarinen Nurmeksesta, Pirkko Hänninen Joensuusta ja Tapani Kinnunen Turusta.

Lopulta päädytään Valtavirralle, jossa esitellään suurempien kustantajien julkaisemaa kirjallisuutta. Haastateltavina ovat kirjailijat Terhi Rannela Tampereelta, Marja-Leena Tiainen Liperin Viinijärveltä ja Eeva Tikka Joensuun Hammaslahdesta.  Haastattelut on tehty talvella 2008.

Kirjallisuudelle!

Radioaalloilla esitetty kirjallisuuskritiikki häipyy usein taivaan tuuliin, kohti toisia aurinkokuntia, toisin kuin lehtien painetut vuosikerrat. Kirjana kämmenellä –kokoelma syntyi korjaamaan omalta osaltaan tätä epäkohtaa.

Kirjan idea syntyi tämän vuosikymmenen puolivälissä. Pitkä prosessi johti menestykselliseen lopputulokseen, kun kustantajani kiinnostui teoksesta. Kiitokset siis Kustannuskynnykselle, nuorelle ja virkeälle pienkustantamolle!

Kirjan iän on todettu lyhenevän koko ajan. Olkoon tämä teos myös vaatimattomalla panoksellaan pidentämässä kirjan ikää.

Kauan eläköön kirja ja kirjallisuus!


Laukaalla Taidekeskus Järvilinnassa 6. syyskuuta 2010

Kari Tahvanainen
kriitikko, kirjailija, YTM 


PS. Teoksessa olevat valitettavat kirjoitusvirheet ovat syntyneet taittovaiheessa.


keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Aleksis Kivi - vitun hyvä jätkä

Ilman suomalaista kulttuuria ei ole suomalaista elinkeinoelämääkään

Vietämme tänään suomalaisen kulttuurin ja kirjallisuuden juhlapäivää, Aleksis Kiven päivää.

Talousvaikuttaja ja suuromistaja Björn ”Nalle” Wahlroos on tänä vuonna kunnostautunut kuuluisilla möläytyksillään. Kesällä hän muun muassa sanoi, että köyhien ihmisten ja rikkinäisten perheiden tukemista ei pitäisi jatkaa. Nämä kannanotot ovat herättäneet suuttumusta suomalaisissa. Facebookissa hänelle on jopa kerätty läksiäislahjaa – menköön mokoma muualle Suomenmaasta.

En ole samaa mieltä. Hyvä yhteiskunta pitää huolta myös köyhistään ja perheistään. Ja suomalainen vanha ja uusi pääoma on velvollinen kehittämään tätä suomalaista kulttuuria ja maata. Mieluummin pääoman käyttäjiä pitäisi sitoa suomalaisen kulttuurin edistämiseen kuin kehottaa menemään muualle. Rahalla ei ole kotimaata, sanotaan. Rahan omistajilla on kotimaa. Ne tavallaan onnelliset joille on rahaa kertynyt, ovat kiitollisuudenvelassa siitä muun muassa Aleksis Kivelle. Ilman kansallistunnetta ja siitä syntynyttä suomenkielistä kirjallista kulttuuria, koulutuslaitosta aina yliopistoja myöten heitäkään ei olisi olemassa, suomalaisina.

Pysyköön Nalle kotimaassa ja edistäköön suomalaista kulttuuriakin. Se on hänen velvollisuutensa suomalaisena.

Kirjailija Aleksis Kivi on jo myyttinen hahmo. Hän uskoi suomen kieleen ja Suomen maahan. Hän teki kirjailijan työtään vaikeissa olosuhteissa, köyhyydessä ja kylmyydessä. Ja kaiken lisäksi hänen kimpussaan hääri vielä Helsingin yliopiston professori August Ahlqvist. Tämä muun muassa väitti että Seitsemän veljestä on häpeäpilkku suomalaisessa kirjallisuudessa. Se mursi miehen mieltä.

Mutta tänään näemme, että kirjailija Aleksis Kivi osoitti olevansa kiveä kovempi ja professoria parempi. Jos hän olisi täällä tänään, haluaisin puristaa hänen kättään ja sanoa: kiitos, olit helvetin hyvä jätkä.

Makeasti oravainen –runomatinea, Jyväskylän pääkirjasto 10.10.2010
Avaussanat, Suomen Maakuntakirjailijoiden puheenjohtaja, kirjailija Kari Tahvanainen