sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Enon kirjastossa - pyhällä maalla

Olin Aleksis Kiven päivänä vierailulla Enon kirjastossa. Haastattelin radioon kirjastonjohtaja Vesa Liminkaa. Keskustelimme haastattelussa myös kirjaston historiasta, jota esittelin sitten radiossa laajemminkin. Lähteenä minulla oli Ismo Björnin kirjoittama Enon historia 1860 – 1967.

Enon vaakuna on yhä Carelicumin auditorion seinällä Joensuussa. Historiaa kunnioitetaan. 

Kuva: Kari Tahvanainen

Enon pitäjä sijaitsee Joensuusta pohjoiseen Kontiolahden itäpuolella. Pitäjäksi se jäi kun kunta lopetettiin, tai kauniisti sanoen liitettiin Joensuuhun vuonna 2009. Eno on ikivanhaa asuinaluetta, sen alueelta on löydetty esihistoriallisia ja kivikautisia asuinpaikkoja. Aikakirjojen mukaan pysyvämpää asutusta on ollut ainakin vuodesta 1500 alkaen. Tuolloin asutusta oli Enonkylän, Kuusjärven, Luhtapohjan, Löytöjärven, Nesterinsaaren (nykyisen Enon kirkonkylän alue) ja Revonkylän kylissä.
Enon kunta on perustettu 1871, mutta kirjaston ensi askeleet juontavat juurensa jo vuoteen 1859, jolloin elettiin vielä Suur-Ilomantsin aikaa. Pitäjäapulainen Johan Gustafsson perusti ensimmäisen kirjaston 1859. Tämä parinkymmenen niteen kirjasto jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Sittemmin ajat muuttuivat, sivistys lisääntyi ja suomenkielistä kirjallisuutta alkoi olla saatavilla, joten 1886 Enoon perustettiin opettajien aktiivisuudella pieni kirjasto, joka sijoitettiin kansakoululle.
”Kirjoja luettavaksi lainaamalla on tarkoitus synnyttää ja edistää lukuhalua ja yleistä sivistystä kunnassa. Tätä varten on hankittava sopivaa ja etukädessä helppotajuista kirjallisuutta kaikilta tieteiden ja taiteiden aloilta.” Näin ohjasti Enon kansankirjaston toimintaa sen ohjesääntö vuodelta 1890.
Kirjastosta sai lainata kerrallaan korkeintaan kolme kirjaa. Kirjojen lisäksi myös sanomalehdet alkoivat levitä suomalaisuusliikkeen myötä Enoonkin. 1901 Enon kirjasto sitten paloi. Uusi kirjasto rakennettiin kansakoululle, josta se siirtyi 1924 kunnantalon käräjähuoneistoon. 1930-luvulla hankittiin aiempaa enemmän uutta kirjallisuutta ja lainausluvutkin kasvoivat. Mainittakoon että ensimmäinen kirjastonhoitaja vuodesta 1922 lähtien oli opettaja Siiri Turunen.
Omia kirjastojaan ylläpitivät myös kansakoulunopettajat, työväenyhdistykset, nuorisoseurat ja suojeluskunta. Suojeluskunnalla oli lukutupa Kaltimon pahvitehtaalla; siellä oli saatavilla myös päivä- ja kuvalehtiä sekä aikakauskirjoja.
Kantakirjaston lisäksi Enossa toimi piirikirjastoja, jotka palvelivat kyliensä asukkaita. Riutassa, Mustavaarassa, Novikassa, Kuismassa, Kyyrönvaarassa, Siikavaarassa, Löytöjärvellä, Revonkylässä ja Uimaharjussa oli omat piirikirjastot. Pääkirjastoa hoiti sodan aikaan kansanhuollon virkailija Jenni Lappalainen.
Sivukirjastoja perustettiin 1950-luvun lopulta lähtien Uimaharjuun, Luhtapohjaan, Revonkylään, Kuusijärvelle, Ukkolaan ja Haapalahteen.
Enon pääkirjasto sijaitsee nykyisin koulukeskuksessa kirkon lähettyvillä. Kirjastolla on takanaan melkoinen matka myös sijaintinsa osalta. Kunnantalo-vaiheen jälkeen se on ollut ainakin koulukeskuksen matalassa teknisten ja käsityöaineiden siipirakennuksessa sekä kunnanlääkärin entisessä talossa vesitornin lähellä.
Uusi hieno pääkirjasto nousi lopulta vuonna 2000 koulukeskuksen laitamille Alapappilantielle. Suunnittelijana tällä puukirjastolla on arkkitehtitoimisto Teppo Turkki. Rakennuksen kantavana rakenteena ovat kaarevat liimapuupalkit, jotka kohtaavat puoliympyrän muotoisen pohjan keskipisteessä. Katossa on kalanruotokuvioitua sormijatkettua mäntyä ja lattia on koivua. Kirjaston hyvä akustiikka perustuu rei’itettyyn koivuvaneriin. Kirjastolla on kokoa hulppeat 600 neliötä.

* * *

Enon pääkirjasto ja koulukeskus ovat olleet minulle tärkeitä paikkoja lapsuudessani. Olen käynyt kouluni näissä koulurakennuksissa ja lukuintoni on herännyt tässä kirjastossa, joka sijaitsi tuolloin siipirakennuksessa. Esitin Enon kirjaston kirjaillassa Aleksis Kiven päivänä seuraavan runoni, joka olkoon omistettu Enon kirjastolle ja koulukavereille.




Heitän hetken katseella penniä
meidän koulun kivijalkaan
kuulen hiekan rohinan ja metallin kalskeen

unetti
oli kevätpäivä
kaverit
lännestä aurinko

piilotin pihalle ison kiven juureen sen jousen
jonka heinikosta löysin
ja kadotin taas

tässä on tie
jota kuljemme tänään
kirjastoon meidän koulun pihalla
siinä jousen piilopaikalla

repussani kirjailijan kirjat
joista puhun tänään täällä

vieraana
pyhällä maalla


                           c Kari Tahvanainen


Kari Tahvanainen, Iskelmä Rex 21.10.2013