keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Joensuun kirjallisuustapahtumalla on hyvä maineKARI TAHVANAINEN: ”JOENSUUN KIRJALLISUUSTAPAHTUMALLA ON HYVÄ MAINE”


Joensuun vuosittainen kirjallisuustapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna, 16.-18.9., jo seitsemännentoista kerran. Haastattelin tapahtuman tiimoilta joensuulaista kirjailijaa ja kirjallisuusvaikuttajaa Kari Tahvanaista, joka on mukana järjestämässä tapahtumaa.
Kirjallisuustapahtumalla on joka vuosi eri teema, tänä vuonna teema on rikos. Tahvanainen kertoo että teema määritellään aina yhdellä sanalla. Jokainen järjestäjä miettii varmasti teemaa itsekseen, mutta yhdessä he keksivät seuraavan vuoden teeman kirjallisuustapahtuman päätöspäivällisillä sunnuntailla. Ensi vuoden teema ratkeaa siis jo tällä viikolla, mutta yleisö saa tietää siitä vasta paljon, paljon myöhemmin.
Kirjallisuustapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa kun puhutaan eri puolilla Suomea järjestettävistä erilaisista kirjatapahtumista ja esiintyjät ovat tänäkin vuonna kiinnostavia. Kun aihe on laaja on valinnanvaraakin esiintyjistä paljon – varsinkin kun työryhmän jäsenillä on laajat verkostot mitä kirjallisuuspiireihin tulee. ”Yleensä melkein kaikki pyydetyt esiintyjät saadaan tapahtumaan. Tapahtumalla on hyvä maine.” Kari Tahvanainen kertoo.
Tapahtuman hyvä maine on kiirinyt varmasti kirjallisuuspiireissä ympäri Suomen, mutta ennen muuta sen maine on tärkeä joensuulaisille. Monet kaupunkilaiset varmasti odottavat kovasti tapahtumaa ja paikalle kertyy vuosittain runsaasti väkeä – kaikki eivät edes mahdu konservatorion auditorioon istumaan. Kari Tahvanainen onkin ehdottomasti sitä mieltä että Joensuu on kirjallisuuskaupunki. ”Kirjallisuutta pitävät esillä monet tahot, kuten kirjastolaitos, Suomalainen kirjakauppa ja yhdistykset” Tahvanainen kertoo ja jatkaa mainitsemalla myös Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin. Ukri on todella tärkeä asia kun puhutaan tämän seudun kirjallisuuselämästä, sillä esimerkiksi sen vuosittaisissa kirjailijamatineoissa esitellään joka vuosi nelisenkymmentä kirjaa maakunnan kirjailijoilta.
Olemme Kari Tahvanaisen kanssa yhtä mieltä siitä että Joensuu todella on kirjallisuuskaupunki. Olemme myös yhtä mieltä siitä että Joensuuhun tarvittaisiin kirjamessut: kaupunki vetäisi väkeä isompaankin tapahtumaan ja kuten Tahvanainen osuvasti sanoo, sellaisia ei ole lähimaillakaan. Hän jatkaa, että tapahtumaan voisi yhdistää ruoka- ja viinimessut, kuten Helsingin kirjamessuilla on tehty. ”Kirjamessut edistäisivät kirjallisuuden lukemista varmasti myös nuoremman väen keskuudessa.” Tahvanainen miettii ja on siinä varmasti oikeassa. Messutapahtumat yleensäkin vetävät puoleensa nuoria ja jos samalla saa innostettua nuoria messuvieraita kirjojen pariin, on se aina mahtava asia.
Joensuun kirjallisuustapahtuman yhteydessä järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa myös Kirjallisuusviikko joka on parhaillaan käynnissä. Kari Tahvanainen on kirjallisuusviikon isä. ”Mietin pitkään miten Joensuun kirjallisuustapahtuman imussa voitaisiin järjestää jotain muutakin kirjallisuushenkistä toimintaa.” Tahvanainen kertoo ajatuksen syntymisestä. Viikon ajatuksena on että eri toimijat järjestävät tapahtumia ja tilaisuuksia omalla kustannuksellaan ja Joensuun kirjallisuusviikko hoitaa tiedotuksen tapahtumista. Tänä vuonna ympäri kaupunkia onkin ollut kiinnostavia kirjamenoja, jotka huipentuvat viikonlopun kirjallisuustapahtumaan.
Joensuun kirjallista elämää vahvistaa Kari Tahvanaisen luotsaama kirjallisuusohjelma Jokisappi, joka tulee maanantai-iltaisin heti kello kuuden jälkeen Iskelmä Rexillä. Tämä syksy pyörähti ohjelman osalta juuri käyntiin, syksyn ensimmäinen Jokisappi kuultiin maanantaina 12.9.. Ohjelma pitää sisällään esimerkiksi kirjailijahaastatteluja, tietoa uusista kirjoista ja muita ajankohtaisia kulttuuriasioita. ”Tällä kaudella meillä on mukana hyvin nuori kirja-arvostelija, 2,5-vuotias Aamu-tyttönen, joka kertoo yhdessä äitinsä kanssa kirjoista joita he ovat selailleet ja lukeneet.” Jo tuon takia kannattaa kääntää radio Iskelmä Rexille maanantaisin, sillä noin nuorta kirja-arvostelijaa ei ole kirjablogeissakaan nähty! Jokisappi on pyörinyt Rexissä vuodesta 1996 lähtien ja Tahvanainen onkin sitä mieltä että kaupallinen radio on tässä kirjallisuusasiassa ollut varsinainen uranuurtaja maakunnassa.
Kirjasyksy on pyörähtänyt kertakaikkiaan hoikuttelevasti käyntiin ja Tahvanainenkin pitää silmällä uusien kirjojen ilmestymistä. Kun kysyin mitkä kolme kirjaa tämän syksyn osalta houkuttelevat muita enemmän, Kari antoi nämä vinkit: Heikki Turusen Kuokka ja kannelLeena Lehtolaisen Tiikerinsilmä sekä keväällä ilmestynyt Otto Lehtisen Wurlitzer.
Tahvanainen on kirjoittanut runon Joensuun kirjallisuustapahtumasta. Runo on ilmestynyt hänen runokokoelmassaan Ei haittaa (Kirjokansi, 2015). Runon ajatus on kertakaikkiaan verraton: se täydentyy vuosi vuodelta, yhdellä sanalla kerrallaan. Lisättävä sana on joka vuosi Joensuun kirjallisuustapahtuman teema.

Tosi
vieras kaunis
nauru rakas

Kuolema? Ei!

Työ – jos sana
minä, lukija
tyhjä

jälkien intohimo
rahassa
rikos

Kari Tahvanainen

Haastattelijana oli Krista Airola. Haastattelu on julkaistu 14.9.2016 Suomi lukee -sivustolla