maanantai 19. joulukuuta 2016

Tuottavuusloikka – ukrilaisia ääniä 2000-luvulla

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri perustettiin 60 vuotta sitten Kontiolahden Paiholassa. Yhdistys on julkaissut 60 vuotensa aikana peräti 18 antologiaa. Uusin niistä, Tuottavuusloikka eli Ukrin 60-vuotisjuhla-antologia on juuri ilmestynyt. 

Paljon on vettä virrannut Pielisjoessa siitä kun Tammi julkaisi Kirjallistaiteellinen Kerho Ukrin esikoisantologian Väliasemalla. Vuosi oli 1956. Teoksessa on runoja ja novelleja. Kirjoittajina ovat Ukrin ensimmäinen puheenjohtaja Vesa Niemeläinen, Olavi Aaltonen, Eero Hietala, Jukka Holopainen, Tuovi Kanerva, Seppo Karjala, Marjatta Kuru, Ilona Lassila, Martti Palkispää, Kalevi Sorsa ja Inkeri Tuiskumäki. Käännöksenä on mukana mm. Walt Whitmanin runo. Ukri oli aluksi valtakunnallinen taiteilijayhdistys. 

Tässä uudessa Tuottavuusloikka-antologiassa on nelisenkymmentä kirjoittajaa. Tuoretta runoa ja proosaa, muistelmia, historiakatsauksia. Muhkeassa kirjassa on 217 sivua. Toimittajana on Ukrin puheenjohtaja, filosofian tohtori Jussi Hyvärinen. Ulkoasusta vastaa nuori graafikko Suvi-Tuuli Reittu. 


Historia ja nykyaika elävät vahvasti Tuottavuusloikan teksteissä. Ensimmäisen osaston nimenä onkin Mennyt elää meissä. Mainittakoon sieltä vaikkapa Eija Mämmin novelli Käpylehmä. 

Runoilijan luonto –osiossa taas ollaan kirjailijan ja kirjoittajan luontosuhteen äärellä. Nykyisyyden monet kasvot –osiossa runojen lähteenä on muun muassa Joensuulainen edesmennyt ja silti aina muistoissa elävä  kulttuuriravintola Wanha Jokela. Runon siitä on kirjoittanut Juha Leinonen. Rakkaani Wanha Jokela

Suurella sydämellä 
olen luonasi
iltoja istunut
rakastunut rakastellut
yhden yön verran
rakkautta tarjottiin

Suurella tunteella 
tänään luonasi
viivyn vielä hetken
Rakastan-rakastelen
yhden yön verran
vielä kerran 

Kohta eroamme
olemme hetken poissa
Kun tapaamme jälleen
olkoon suudelmasi lämmin
Sinua odotellessani
muistoamme suojelen 


Ukria ja ukrilaisia –osasto päättää komeasti Tuottavuusloikan, Ukrin 60-vuotisjuhla-antologian. Siinä muun muassa Anna-Liisa Alanko kertoo liittymisestään Ukriin 1960-luvun alussa, Vuokko Juurisoja Nuoren Voiman Liiton paikallisosaston ja Ukrin suhteesta. 90-luvun ukrilaista elämää valottaa tuon aikainen sihteeri Rauni Vottonen, joka muistetaan Rauni Ahosena. Kirjailija Marja Björk kertoo siitä kuinka hänestä tuli kirjailija: Miten sinulla menee siellä universumissa eli kuinka Marja Björkistä tuli kirjailija. 

Kirjan päättää historiaosuus luetteloineen niin johtokunnan jäsenistä kuin Vuoden kynä –tunnustuspalkinnon saajista. Kari Tahvanaisen käsialaa on Ukrin viimeisimmän vuosikymmenen historiikki. 

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys on hyvin verkostoitunut ja vilkas kulttuuriyhdistys. Tästä muhkea Tuottavuusloikka on myös hyvä osoitus. 

Kirjaa on saatavilla yhdistyksestä ja lainattavissa maakunnan kirjastoista. 
Kari Tahvanainen
Iskelmä Rex 19.12.2016