maanantai 29. kesäkuuta 2020

Meidän Tulisiipi - J.P. Koskisen mainio romaani

Kirja-arvio





Kreisi boi sai siivet selkään, tyhmä luulee, niin pelkään,
lentävänsä kanteen taivaan, hulluus syynä lentovaivaan.
Tuskin näkee mitään muuta, tuijottelee aina kuuta.
Katolle jo salaa hiipi, meidän oma tulisiipi.”

Mielenkiintoinen romaani amerikansuomalaisten kohtaloista Stalinin Neuvostoliitossa. 352 sivua. Taisipa olla Finlandia-palkintoehdokkaanakin.
     Suomalaiset maahanmuuttajat Yhdysvalloissa olivat paljon tekemisissä intiaanien kanssa, heitä jopa verrattiin itsepäisyydessään intiaaneihin. Apassi Kolme Arpea onkin yksi tärkeistä aikuisista pienelle Kaarlelle.
     Charles Frost, Kaarle on minnesotalaisen amerikansuomalaisen perheen poika, jota kiinnostaa lentäminen. Charles Lindberghin tapaaminen ja nimikirjoituksen saaminen valokuvaan jäävät ikuisiksi kannustajiksi dramaattisessa tulevaisuudessa. Politrukit houkuttelevat perheen muuttamaan Neuvosto-Karjalaan ”rakentamaan työläisten paratiisia”. Stalinin vainot tuhoavat lähes kaikki. Kaarle pääsee sotien jälkeen toteuttamaan unelman, joka on suurempi kuin voi kuvitella. Mutta sen hinta on sitäkin suurempi.
     J.P. Koskinen louhii verisestä kommunismin historiasta erilaisen sankaritarinan. Suomalaiset lähtivät 1900-luvun alussa etsimään parempaa elämää Yhdysvalloista. Ja se etsintä jatkui joillakin Neuvostoliittoon, käytännössä Karjalaan. Unelmat johtivat kuolemaan ja Natsi-Saksaa vastaaville keskitysleireille. Mutta ihmisen usko ja elämänvoima saattoi joskus johtaa siinäkin järjestelmässä suuriin saavutuksiin.
     Mieleen tulee Antti Tuurin Romaani Ikitie, joka käsittelee samaa aihetta lähietäisyydeltä.


J.P. Koskinen
Tulisiipi
Like. 2020



c Kari Tahvanainen