sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Lyyristä proosaa aikamme kysymyksistä, lähikosketuksia

Kirja-arvio

 

Joni Pyysalo

Putoamispaikka

WSOY, 2022, 265 s.

 Lyyristä proosaa aikamme kysymyksistä, lähikosketuksia

 

Isoäiti katoaa ja siitä alkaa perheen etsintäaika. Etsitään kadonnutta. Mutta etsitään samalla omaa itseä, kukin omassa sukupolvessaan. Ahdistus ja neuvottomuus nousee esiin. Sellaista nykyelämä ja -maailma on. – Tässä romaanissa vuodenkiertoa eletään helmikuusta, kun isoäiti katoaa, aina elokuuhun saakka.


”Tykkylumen painosta katkeamaisillaan olevat oksat ja kuuran vaalentamat puunrungot, hangesta taivaaseen jatkuva kaikkivalkeus. Nona ei ole aiemmin ajanut lumisena talvena Aranin äidin talolle, seuraa tien reunaa aurauskepeistä ja jarruttaa liian aikaisin jyrkästi kaartuvissa alamäissä. Aukeilla, joiden päässä ennen siinsi meri, näyttää kuin jokin olisi poistettu, korvattu kysymyksellä.”


Joni Pyysalon uutta romaania Putoamispaikka on kehuttu ajankohtaisuudesta ja hyvästä kielestä. Runollisella kielellähän tämä on kirjoitettu. Naturalismiakin löytyy luontokuvauksissa. Ajankohtaisuus on konkreettista. Ilmastonmuutos, kuluttaminen, identiteetti someaikaan, juurien etsintä. Suuria kysymyksiä, joita itse kukin pohtii ja omalla kohdallaan ja omassa ahdistuksessaan. Lopullisia vastauksia ei ehkä saada, mutta etsintä on merkityksellistä jo sinällään.


”Arla tuntee syyllisyyttä siitä, että on väsynyt seuraamiseen, kommentointiin, tiedon jakamiseen, adressien täyttämiseen sekä keskusteluun politiikasta, ideologiasta ja synkästä tulevaisuudenkuvasta. Riittämättömyys on uusi musta, ylisukupolvikokemus, kuten lyhytjännitteisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet.

Arla tuskastuu tiedostamisesta, ja listaa henkilökohtaisesti kokemiaan ahdistuksen lajeja. Suorittamisahdistus. Informaatioahdistus. Sanallistamisahdistus. Someahdistus. Tiedostamisahdistus. Sukupolviahdistus. Ympäristöahdistus.

Omatunto, tyhjä kelluntapuku ajelehtimassa tilastojen ja uutisten kärsimysmeressä, itsekseen sammuva varoitusääni.

Pitäisi olla kova, kasvattaa panssari, suojata itseä, vetää rajat, pitää etäisyyttä, tai nääntyy. Mutta Arla ei halua muuttua. Hän on oikea ihminen. Hän haluaa olla, riittää, toivoa, iloita, halata, tuntea, eikä tulla tunnetuksi.

Varoittamatta alkava ukkoskuuro, salamat, käynnistyvä hälytysajoneuvon sireeni. Asfaltista pulpahtava raskas, pronssinen viemärinkansi, rinnekadun pop up -vesiliukumäki. Sateet ovat muuttuneet, koventuneet. Sen tuntee, vaikka ei osaa selittää.”


Hyvää kieltä on aina mukava lukea, vaikkakin ajankohtainen sisältö välillä ahdistaa. Mutta sehän on elämää, ja hyvää kirjallisuutta.Joni Pyysalo on Jarkko Laineen seuran puheenjohtaja.

  

Kari Tahvanainen

1.4.2022