torstai 7. huhtikuuta 2022

Tutkielma kosketuksesta - Otto Lehtinen: Nämä kallisarvoiset asiat

 

Kirja-arvio

 

Otto Lehtinen

Nämä kallisarvoiset asiat

Gummerus, 2020, 297 s.

 

Tutkielma kosketuksesta

 


”Älä syö kaikkea”, Samuel huutaa olohuoneesta. Rutistan tyhjän perunalastupussin kasaan ja työnnän roskikseen, olkani takaa vilkuilen eteiseen kannettua matkalaukkua, joka heittää varjonsa lattiaan. Se seisoo hämärässä kuin pieni musta mörkö.

”Syönpäs”, vastaan ja kannan kukkuroilleen ahdetun kulhon olohuoneeseen. Samuel yrittää kauhaista kourallisen, mutta vedän sipsit kiusoitellen kauemmas. Istuudun sohvan vastakkaiseen nurkkaan, nostan jalkani sohvapöydälle, siirrän kulhon vatsani päälle.

”Sipsirotta”, Samuel naurahtaa. ”Mistä kolosta sinä oikein pääsit sisään”” Hän alkaa nuuhkia minua ja sanoo: ”Vai tällainen ovela rotta”, ja nappaa kulhon sylistäni. Hän kaataa minut makuulle ja vääntää käsiäni. Tiedän, että tämä on leikkiä, leikkiähän se vain on, kai tämä on leikkiä. Jähmetyn aloilleni kädet tiukasti kyljissä kiinni, polvet koukussa.”

 

Joensuussa syntynyt, kasvanut ja koulunsa käynyt kirjailija Otto Lehtinen tuli lukijoille tutuksi 2016 esikoisromaanillaan Wurlitzer. 2020 häneltä ilmestyi uusi romaani Nämä kallisarvoiset asiat.

Voisi sanoa, että Kallisarvoiset asiat on tutkielma kosketuksesta. Päähenkilö Jon ja hänen puolisonsa Samuel ovat hämillään kosketuksesta. Romaanin toinen pari, Judy ja Heikki, taas täynnä väkivaltaa, kosketusta. Väkivallalla on myös omat juurensa, samoin kosketuksen pelolla. Kirjan juonta paljastamatta voi sanoa, että juuret koskettavat. Yleisinhimillinen kasvutarina.

Kosketuksia Otto Lehtinen valottaa taitavasti nuoren kirjailijan himokkaalla otteella.

Tätä menoa hänestä tulee klassikkokirjailija.

 


Otto Lehtinen. Kuva: Gummerus 


Kari Tahvanainen

7.4.2022