maanantai 17. tammikuuta 2011

Gagarin ja muita neuvostorobotteja

Markku Turunen
Juuston pimeä puoli
Gummerus 2010, 464 s.

Lokakuussa 1957 Suomenkin öisellä taivaalla vilkkui uusi tähti ja kuului piippauksia. Siellä mennä viiletti pieni kiiltävä pallo, satelliitti Sputnik. Elettiin aikaa, jolloin naapurimaa Neuvostoliitto aloitti avaruuden valloituksen. Pian kuultiin, kuinka Juri Gagarin ensimmäisenä ihmisenä oli tehnyt avaruusmatkan. Vai olikohan se Gagarin oikeasti avaruudessa?

Kirjailija Markku Turunen on kirjoittanut satiirisen tulkinnan Neuvostoliiton historiasta. Kirjan nimi on Juuston pimeä puoli. Tarina alkaa siitä, kun pääministeri Nikita Hrustsov on Baikonurin avaruustutkimuskeskuksessa seuraamassa ihmisen lähtöä avaruuteen. Pääsuunnittelija Sergei Koroljov ja muut historialliset henkilöt vuosikymmenten varrelta heräävät henkiin Kertojan armottomassa käsittelyssä, jossa tulkinta jää lopulta lukijan vastuulle. Mukana tarinassa on myös kosminen vaaleansininen virtahepo, Jeesuksen seuraaja, joka on tullut kiertelemään opintomatkallaan Maapallollamme.

Turusen vauhdikkaassa punaisen totalitarismin historiikissa eletään läpi Neuvostoliiton historian. Historiasta kiinnostuneelle lukijalle se käy samalla kevyestä kertauskurssista rajantakaiseen todellisuuteen.
Mutta Markku Turunen ei olisi oma itsensä, jos hän ei hyvänä satiirikkona pistäisi historiaa uuteen valoon. Niinpä uuden uljaan neuvostoihmisen luomisyritykset nousevat keskeiseen osaan. Uuden Ihmisen Instituutissa rakennetaan täydellistä robottia, homo sovjeticusta, jota ei voisi tunnistaa koneeksi. Mutta kuinka Juri Gagarin ja muut robotit sitten toimivatkaan. Historiasta tulee jännityskertomus, science fiction.  
Turunen paljastaa myös, kuinka marxismi-leninismi ohjaa lopulta ydinhiukkasten näennäisen sattumanvaraisia liikkeitä. Ja senkin, kuinka Vladimir Iljitsh Lenin keksi 1920-luvulla sähkön ja sähköisti koko maan.

Markku Turusesta tulee minulle mieleen aina hänen varhainen novellikokoelmansa Kaikki rakkauteni, jossa seilataan Joensuun ja Savonlinnan väliä. Eikä nykyinen tamperelaiskirjailija, kauan Joensuussakin vaikuttanut Markku Turunen, jätä lukijansa hymyhermoja rauhaan uudessa romaanissaan, vaikka ollaankin muilla mailla vierahilla.

Kirjavinkkinä pakkasiltoihin: Markku Turunen, Juuston pimeä puoli, eli Kosminen virtahepo saapuu maata kiertävälle radalle.

Kirjana kämmenellä
17.1.2011, Iskelmä Rex, Kari Tahvanainen