lauantai 5. helmikuuta 2011

Mannerheim Kiinassa

Markus Nummi
Kiinalainen puutarha
Otava 2004, 507 s.

Tasavallan presidentti ja Suomen marsalkka Gustaf Mannerheimin kuolemasta tulee näinä päivinä kuluneeksi 60 vuotta. Vuonna 1906 paroni Mannerheim läksi pitkälle vaellukselle Aasiaan. Hän ratsasti 14000 kilometriä ja päätyi lopulta Pekingiin. Matkallaan hän teki kansatieteellistä tutkimusta alueen monikulttuurisesta elämästä. Samalla hän oli Venäjän armeijan vakooja, eversti Mannerheim, joka teki strategisia suunnitelmia sen varalta jos Venäjä päättäisi hyökätä Kiinaan.

Hän otti matkallaan 1500 valokuvaa. Yksi valokuvista on otettu Kiinan Turkestanissa, Kashgarin kaupungissa Silkkitien varrella. Kuva on otettu englantilaisten diplomaattien ja lähetystyöntekijöiden asuttamassa Kiinalaisessa puutarhassa. Syksyisessä valokuvassa on englantilaisten lisäksi ruotsalaisia lähetystyöntekijöitä. Mannerheim näkee kuvanottohetkellä kaksi enkeliä. Kuvan taustalla on piilossa puutarhamuurin takaa kurkistelemassa yhdeksän paikallista kiinalaista lasta.

Näiden lasten elämän ja kohtaloiden ympärille on kirjailija Markus Nummi luonut historiallisen romaanin Kiinalainen puutarha.

Elämää pikkukaupungissa värittävät ruotsalaisen lähetysaseman vaikutus ja kristinuskon ja islamin kamppailu. Mutta sen ohella täällä kuten kaikkialla maailmassa jatkuu tavallinen värikäs ja vilkas lasten elämä leikkeineen ja seikkailuineen.

Paroni Mannerheimin vierailu ja valokuvat tekevät yllättävän suuren vaikutuksen ihmisten elämään ja kohtaloihin. Kuva muun muassa pelastaa muutamia ihmishenkiä myöhempinä aikoina, kun syttyy edestakaisin vellova verinen sisällissota. Päähenkilöiden pakomatka johtaa vuorten yli kohti Intiaa. Paroni Mannerheim palaa yllättäen vielä kerran kuvaan Bombayssa ollessaan vuonna 1937 matkalla tiikerinmetsästykseen Nepaliin.

Markus Nummi on kirjoittanut voimakkaan historiallisen romaanin, jolla on todellisuustaustaa. Näkökulma on lapsesta aikuiseksi kasvavan nuoren, mikä tuo romaaniin oman elämänmakuisuutensa. Kirjavinkkinä Mannerheimin kuoleman 60-vuotismuistopäivän merkeissä on tänään Markus Nummen romaani Kiinalainen puutarha - hiukan erilainen näkökulma marsalkkana tuntemamme Gustaf Mannerheimin elämään.

Kirjana kämmenellä, Iskelmä Rex 31.1.2011, Kari Tahvanainen