torstai 29. syyskuuta 2011

Matkalla kotona maailmalla


Jostakin kotoisin
Johanna Hulkko
Tammi 2011, 230 s.


Matkalla kotona maailmalla

Maailman sanotaan tulleen yhä pienemmäksi tietotekniikan kehityksen ja hyvien kulkuyhteyksien seurauksena. Navigaattorilla voi vaikka tallentaa kulkemansa reitit hamasta lapsuudesta, piirtää ne kartalle, jos kuuluu nuorempiin ikäluokkiin. Tämänkertaisessa kirjavinkissä nuori päähenkilö on perustanut internetiin oman sivuston, Tuulenpesän, jolla voi seurata Peter Pan –nimimerkin vaellusta eri mantereilla.

”Vuosia hän oli uskonut, että vasta se, että Kalle tai Hannu tai äiti katsoi hänen kulkemiaan reittejä, teki kulkemisesta todellista. Vastaavia epätoivoisia todistuskappaleita ihmisten matkoista ja olemassaolosta olivat valokuva-albumit täynnään vihertäviä tai oransseja valokuvia viime vuosituhannelta, eikä nykyään voinut kyläillä kenenkään luona ilman, että jossain vaiheessa iltaa joku alkoi pyörittää valokuvia miniläppäristä tai televisiosta muiden kärsittäväksi. Jos matkoista ei jäänyt mitään jälkiä, oli aivan sama, oliko totona vai poissa. Jos liikettä ei tallentanut, ei kukaan voinut pian tietää, mihin se oli suuntautunut, mistä ja millä voimalla. Sen hän vain oli halunnut Tuulenpesällä kertoa. Sen että hän oli muualla ja että hän oli elossa.”

Johanna Hulkon uusi romaani Jostakin kotoisin vie matkalle maailmalle. Päähenkilö Jonttu on oululainen nuorukainen, joka jättää lukionsa kesken ja lähtee 18-vuotiaana maailmalle. Ensimmäinen etappi on Jamaika. Siitä päädytään eri mantereiden kautta lopulta Australiaan. Jonttu rakastuu Australiassa Miroon, ja ennen pitkää nuori miespari löytää punaisen tuvan ja perunamaan kaukaa australialaisesta pikkukaupungista. 

Romaanissa keskeisenä teemana on oman identiteetin etsintä, jota on näköjään mentävä harjoittamaan maapallon toiselle puolen. No, ovathan suomalaiset vanhoja Australian valloittajia. Isän menetys lapsuudessa on trauma, jota Jonttu käy läpi matkallaan maailmalla. Teoksessa palataankin takaumien kautta moneen otteeseen lapsuuden Ouluun. Kirjailija on mielestäni onnistunut kuvaamaan hyvin lapsuuden merkitystä elämän voimavarana.

Geokätköily on saavuttanut suuren suosion ympäri kehittynyttä maailmaa. Siinä etsitään navigaattorin avulla kätköjä, joissa on lokikirja johon löytö kuitataan, ja se ilmoitetaan myös nettiin.  Itsekin hurahdin siihen tänä syksynä ollessani etsimässä kätköjä ystävien kanssa länsirannikolla. Johanna Hulkon romaani Jostakin kotoisin kertoo osana Jontun tarinaa valaisevasti tästä uuden ajan aarresaarien etsimisestä. Teoksessa pohditaan myöskin navigaattorin käyttämisen filosofisia ulottuvuuksia, joskin pohdinnat omien reittien tallentamisesta jäävät hiukan ilmaan.

Ihminen on leikkivä olento ja aarteenetsintä kiehtovaa. Siihen saumaan on syntynyt geokätköily, joka vie leikin varjolla liikkumaan luontoon, toreille ja turuille. Hyvä niin. Sillä jos leikki loppuu, siinä on leikki kaukana.

Kirjana kämmenellä oli tänään lukuvinkkinä Johanna Hulkon romaani Jostakin kotoisin. 


Biisinä soi: Ultra Bra: Minä suojelen sinua kaikelta. Sanat Anni Sinnemäki 



Iskelmä Rex, Jokisappi - Kirjavinkki 26.9.2011, Kari Tahvanainen