torstai 26. maaliskuuta 2015

Kaupallinen radio susirajalla - Joensuussa





Suomen kaupallisen radion historiasta on hyvä siirtyä tänne Joensuuhun ja konkreettisesti Iskelmä Rex –radiokanavan historiaan. Alkuvuonna olemme Jokisapessa esitelleet ohjelmamme tekijöitä. Nyt on tullut aika tuoda esille myös radioaseman pyörittäjien aatoksia. Kysyimme tässä talvella Ukrin lehteen Ukkoseen kommenttia sekä radion pitkäaikaiselta vetäjältä Seppo Mustoselta että myös nykyiseltä toimitusjohtajalta Liina Matveiselta. 
     Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrihan on ollut radioaalloilla nyt yhtämittaisesti jo 19 vuotta ja oli sitäkin ennen eetterissä Radio Jokisen Pakistaan-kirjallisuusohjelman muodossa.  

Paikallisradiomiehenä vuodesta 1988 lähtien toiminut Seppo Mustonen kertoi kirjallisuudesta paikallisradiossa. 

”Paikallisen kulttuurin merkitys oli Suomessa vahvasti esillä, kun Yleisradion monopolia ryhdyttiin murtamaan 1980-luvun alussa.  Paikallisradioliiton ensimmäinen puheenjohtaja oli Jaakko Numminen, opetusministeriön kansliapäällikkö ja Maaseudun sivistysliiton puheenjohtaja. Kulttuuriväen odotukset olivat ehkä turhankin suuret, sillä kuuntelijat halusivat paikallisradioilta toki muutakin kuin paikallisen kulttuurielämän esittelyä.
     Joensuussa vuonna 1988 aloittanut Radio Jokinen ja sittemmin Radio Rex sekä Iskelmä Rex ovat pitäneet paikallista kulttuuria kuitenkin esillä vaikka toiminnan painopiste on ollutkin paikallisuutisissa ja lähetysajasta suurimman osan on saanut kevyt musiikki.  Vuosina 2001-2002 toiminut Radio Joensuu, sittemmin Iskelmä Joensuu (2006 saakka) sekä Oi  fm (2007-2014) ovat myös jossain määrin tarjonneet kirjallisuutta käsitteleviä ohjelmia. Radio Joensuulla oli ohjelmasarja Kirjahylly, jota toimitti Minna Kaipainen.
     Pohjois-Karjalan kirjailijoiden ääni on kirjaimellisesti kuulunut paikallisradiosta sen alkuajoista lähtien. Kirjailijayhdistys Ukrin oma ohjelma Mie Tulikärpänen ja sittemmin Jokisappi on radion vanhimpia ohjelmia. Se on ollut yhteistyöohjelma, jossa radio on antanut ohjelma-ajan ja teknisen tuen ja yhdistys on vastannut sisällöistä.  Näin on toimittu tavallaan lähiradion periaatteella eikä rahalla ole ollut roolia. 
     Yksityinen radioyhtiö joutuu koko ajan tarkkailemaan kustannuksiaan ja suuritöisiin kulttuurisatsauksiin on vaikea löytää perusteluja.  Yhdessä kirjailijoiden yhdistyksen kanssa on kuitenkin pystytty tarjoamaan paikallinen väylä tekijöiltä kuuntelijoille.” 



Iskelmä Rexin nykyinen toimitusjohtaja Liina Matveinen, paikallisradioyrittäjä jo toisessa polvessa, kirjoitti Ukrin lehteen paikallisradiotoiminnan nykyajasta. 

”Paikallisradioita ei enää ole, on vain ketjuja ja listahittikanavia ilman mitään tekemistä alueensa elämän kanssa. Ei ole eka kerta, kun minulle, muutaman vuoden paikallisradioyrittäjän toimineelle näin väitetään. Mitä on paikallisuus radioissa? Paikallisuutisia, paikallista musiikkia, paikallisia toimittajia ja myyjiä tuottamassa paikallisista asioista sisältöä? Muuta mitä? 
     Oy Najaros Ab omistaa kahden paikallisen radiokanavan toimiluvat: Iskelmä Rex ja Oi fm:n taajuuksilla vuoden vaihteessa aloittanut Radio City Joensuu. Kummallekin kanavalle tehdään paikallista sisältöä Joensuun toimituksessa. Toki lähetysvirrasta iso osa koostuu musiikista ja muualta tulevasta ns. valtakunnallisesta lähetyksestä, mutta edelleen Pohjois-Karjalassa tehdään moneen muuhun paikallisradioon verrattuna vahvaa maakunnallista sisältöä. 
     Talouden realiteetit asettavat rajat toimituksen koolle. Yksityinen radioyhtiö elää vain ja ainoastaan myymällään mainosajalla. Toimintaa on jouduttu miettimään monesti uudelleen. Ilman kuuntelijoita ei ole mainostajia ja tämä pitää paikallisen, kaupallisen kanavan toimituksen ja johdon hereillä. Joensuulainen toimituksemme on pieni: kaksi toimittajaa, joista toinen on koulutusvaiheessa ja kaksi avustajaa, joista toinen on pitkän linjan konkari. Lisäksi osallistun itse toimitustöihin molemmilla kanavilla ollen vastuussa aamu-uutisista. Joka päivä toimitus kokoontuu miettimään päivän kulkua ja aiheita jotka koskettavat kuuntelijoitamme. 
     Pyrimme olemaan ajan tasalla, mielellään muita edellä ja samalla haasteena ovat aikataulut sekä lähetyksen rajoitteet. Uutissähkeen on oltava lyhyt ja selkeä ja päivän jutun on oltava lähetyskunnossa muutamassa tunnissa. Toimitus painaa töitä todella ripeällä aikataululla eikä juttuja pantata tai tehdä varastoon vaan tilanteet ovat aina tuoreita. Radio elää tässä hetkessä, sillä huomenna on printin vuoro. Mediana printti ja radio eroavat toisistaan lähes kuin päivä ja yö. Tämän olen huomannut istuessani Suomen historian ensimmäisenä kaupallisen radion edustajana Julkisen sanan neuvostossa. Asiat joita on nettiin ja printtiin helppo/helpohko korjata, ei monasti onnistu radiossa. Live-lähetystä ei takaisin saa.  Siksi faktojen on oltava kohdillaan ekalla kierroksella. 
     Paikallisena radiona pitkän historian omaava Iskelmä Rex on juuri juttuni alussa mainitun listan mukainen: seitsemänä päivänä viikossa, lähes kellon ympäri meillä on Joensuussa toimiva uutistoimitus. Soitamme jokaisessa lähetyksessämme paikallista musiikkia, toimitukselliset paikallisjutut tehdään paikallisesti paikallisista asioista ja myyjät tuntevat asiakkaansa henkilökohtaisesti. 
     Rexillä kuullaan myös paikallisten radioaktiivien tuottamaa ohjelmaa: Jokisappi, Kyläradio, Tuulan Tuutti... Viikonloppuisin Rexin lähetys tehdään kokonaan omin voimin ja Joensuusta käsin, vaikka viranomaislupa edellyttää vain arkipäiviin paikallista sisältöä. 
     En oikein tiedä kuinka tämän paikallisempia voisimme olla? Voin ylpeänä todeta, että ainakin Pohjois-Karjalassa paikallisradio on kuuntelijoidensa rakastama ja tekijöidensä ylpeyden aihe. 
     Näin siis Iskelmä Rexin toimitusjohtaja ja kaikille tuttu radioääni Liina Matveinen – ja ennen häntä myös toinen tunnettu radioääni Seppo Mustonen. 
     Jatkamme Jokisapen historian ympäriltä vielä tulevissakin lähetyksissämme. Luvassa on muun muassa otteita ensimmäisistä lähetyksistämme syksyllä 1996. Iskelmä Rex o täyttänyt jo 25 vuotta ja Jokisappi täyttää kaksikymmentä vuotta ensi vuonna, joka sattuu olemaan myös Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin 60-vuotisjuhlavuosi. 


Kari Tahvanainen, Iskelmä Rex  23.3.2015