torstai 16. huhtikuuta 2015

Ralliautoja vai mitä numeroita?

Teillä ja kaduilla näkee näinä aikoina autoja, joissa on ikkunoissa ja sivuissa numeroita ja jotain muutakin. Eivät ole rallitunnuksia vaan vaalitsemppausta. Niiitä katsellessa tulee hyvä mieli - olkoon kenen tahansa tsemppausta; se tuo vaaleihin elävää meininkiä. Demokratia on voimissaan. 
     
Tulee uusi eduskunta ja uudet voimasuhteet. Tulee uusi hallitus, jota voidaan taas syyttää kaikesta, ja tulee uusi oppositio joka voi syyttää hallitusta taas kaikesta, koska tekisi itse kaiken paremmin. Ei mitään uutta auringon alla - mutta silti, se on demokratiaa, jolla on arvoa. Vaihtoehto on diktatuuri.


Helsinkiläinen Vihreiden ehdokas Hannu Oskala kirjoittaa blogissaan hyvin siitä, että sitä saa mitä tilaa!

"Jos haluatte tämän vuosituhannen politiikkaa, äänestäkää. Mulle on melkein sama mitä puoluetta, lähes kaikista löytyy järkeviä ehdokkaita, kunhan äänestätte. Teillä on valta. Muuttakaa tämä maa. Nyt. 

Politiikassa on usein kysymys paitsi puolueista, myös päättäjien sukupolvesta. Paraatiesimerkkinä tasa-arvoinen avioliittolaki. Kun nyt jo hyväksyttyä lakia väännettiin lakivaliokunnassa, sitä kannattivat kaikki vuoden 1967 jälkeen syntyneet. Sitä ennen syntyneet vastustivat. Puolueesta riippumatta.

Eduskunnassa ovat yliedustettuina vanhemmat sukupolvet ja selvän aliedustettuina nuoremmat ikäluokat. Tällä hetkellä nuorin kansanedustaja on 29-vuotias Olli Immonen.
Mistä tämä johtuu? No tämä johtuu melko suoraan siitä että nuoret eivät äänestä. Kattokaa jonnet ite. Vuoden 2012 kuntavaaleissa 34% 19-24 vuotiaista miehistä äänesti, yli 70-vuotiaista äänesti 72%.(Helsingin vaalipiirin lukuja)" 

Äänivaltaansa käyttävien kansalaisten arvot lopulta tulevat laeiksi, koska eduskunta säätää lait.



Äänestätpä ketä tahansa, äänestä.