sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Haastattelussa kirjailija Anna-Leena Härkönen





Anna-Leena Härkönen on kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Häneltä on ilmestynyt parikymmentä kirjaa sekä elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia. Hänet tunnetaan mm. Akvaariorakkautta-romaanista ja elokuvasta. 
Kuva: Otava






1. Mitä sinulle kuuluu? Olet tulossa Joensuun kirjallisuustapahtumaan puhumaan 19.9.

- Minulle kuuluu hyvää. Olen vielä kesälomalla, ja jatkan romaaniani syyskuun puolivälissä.


2. Viimeisin romaanisi Kaikki oikein (Otava, 2014) liittyy kirjallisuustapahtumamme teemaankin. Seitsemän miljoonan euron päävoitto lotossa. Unelmahan on tuttu suurelle osalle suomalaisista. Mistä syntyi idea kirjaan?

- Idea syntyi ajatusleikistä. Mietin, lopettaisinko työnteon jos voittaisin lotossa. Tulin siihen tulokseen, että en lopettaisi. Aihe kiinnosti minua niin paljon, että päätin kirjoittaa siitä kirjan.


3. Puhut kirjallisuustapahtumassa "Ihanasta rahasta". Jos hiukan raottaisimme verhoa, mikä on suhteesi rahaan? Tekeekö raha onnelliseksi?

- Suhteeni rahaan on terve: sitä täytyy olla sen verran, ettei koko ajan tarvitse miettiä, meneekö tili tyhjäksi. En tiedä tekeekö raha onnelliseksi, mutta rahattomuus tekee onnettomaksi.


4. Sait 2014 Otavan Veijo Meri –palkinnon. Palkinnon perusteluissa todettiin mm. että "Anna-Leena Härkönen on kirjailija, joka vaatii itseltään paljon ja jonka uteliaisuus maailmaa kohtaan tuntuu ehtymättömältä.  Hän taistelee latteutta ja laumasieluisuutta vastaan ja antaa epävarmuudessa elävälle nykyihmiselle jotain mistä pitää kiinni: iloa ja voimaa."  Veijo Meren nyt poistuttua keskuudestamme ajatuksiasi hyvästä kielestä ja kerronnasta?

- Hyvä kieli on persoonallista olematta väkisin tehtyä, ja hyvä kerronta vetää uuvuttamatta lukijaa.




Häräntappoase, esikoisromaanisi, ilmestyi 1984 Otavalta. Kirja palkittiin J.H. Erkon esikoispalkinnolla. Sehän on tarina 16-vuotiaasta Allusta ja hänen kesästään maalla. Kiitelty nuorisoromaani. Nykyisille keski-ikäisille lukijoille se palauttaa varmasti aina mieleen hetkiä omastakin nuoruudesta. Netistä löytyy tietoa, että nykykoululaisetkin lukevat tätä nuorisokirjallisuuden klassikkoa ja tekevät siitä omia arvioitaan. Kirjoitit kirjan 17-vuotiaana. Siihen liittyen pari seuraavaa kysymystä.


5. Miksi lukeminen on tärkeää?

- Lukemisesta saa elämyksiä ja tietoa. Lukeva ihminen ei ole koskaan yksinäinen.


6. Terveisiä nuorille lukijoille ja kirjoittajille.

- Jatkakaa.


7. Vinkkejä nuorelle kirjoittajalle?

- Etsi oma tapasi sanoa.



Haastattelu on tehty syyskuussa 2015/
Kari Tahvanainen