tiistai 26. tammikuuta 2016

MysteeriJoensuun seudun teillä ja koulujen pihoilla kurvailee nyt upouusi kirjastoauto jonka nimi on Mysteeri. Auto sai nimensä 25.1. pikkupakkasessa Joensuun pääkirjaston pihalla. 

Ensi syksynä edessä on kirjastoautojen 50-vuotisjuhla näin joensuulaisittain. Joensuun kirjastoautotoiminnasta kertoo kirjaston lehdistötiedote seuraavasti. 

Joensuun uusi kirjastoauto lähti reiteilleen 18.1.2016. Auto on Joensuun alueella järjestyksessä neljäs. Kaupungin ensimmäinen kirjastoauto lähti liikenteeseen syyskuussa vuonna 1966, joten syksyn koittaessa juhlitaan kirjastoautotoiminnan 50-vuotista taivalta. Auto valmistettiin Kiitokorin erikoiskoritehtaalla Volvon alustalle. Valtionapua kaupunki sai hankintaan reilut 100 000 € eli noin kolmanneksen auton hankintahinnasta. 
     Lieksan kaupunki hankkii kirjastoauton yhtaikaa Joensuun kanssa. Koska molemmat kuuluvat Pohjois-Karjalan yhteiseen Vaara-kirjastokimppaan, tarjouspyynnöt sorvattiin yhteistyössä Joensuun hankintatoimen kanssa, samalla sitouduttiin hankkimaan autot samoilta toimittajilta. Joensuun autossa on uutta tekniikkaa mm. litium-korilaiteakut, sähköisesti säädettävät pöydät ja ilmastointi, joka takaa miellyttävän lämpötilan kesäkuumallakin.Joensuun auton ulkoasun on suunnitellut kuvataiteilija ja lastenkirjailija Ninka Reittu. Auton kokoelma on muuntuva ja entistä tuoreempi. Siirrettävillä modulihyllyillä voidaan tuoda kouluille ja päiväkodeille enemmän kysyttyjä lasten ja nuorten aineistoja ja iltareiteille vaihtaa kätevästi suurempi valikoima aikuisten uutuuksia, dekkareita ja muita haluttuja teoksia. Kirjastoautoon mahtuu arviolta lähes 3000 kpl kirjoja, lehtiä, dvd-levyjä ja äänitteitä. Pientä kokoelmaa täydentää erinomainen aineiston varausjärjestelmä. Koko Pohjois-Karjalan kirjastojen eli Vaara-kirjastojen kokoelmat ovat maksutta saatavilla myös autojen kautta. 
     Kirjastoautossa tehdään tiivistä yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa. Syksyisin tehdään ekaluokkalaisille kirjastokortit ja perehdytetään heitä kirjastoautossa asiointiin, kootaan materiaalia opetuksen tarpeisiin ja lukudiplomeihin opettajien pyyntöjen mukaan. Myös kirjavinkkaus kuuluu kouluyhteistyöhön ja on osa Joensuun kaupungin Kulttuurin virta – hanketta.
Kirjastoauto palvelee aamupäivät kanta-Joensuun, Kiihtelysvaaran ja Pyhäselän alakouluja ja päiväkoteja. Niiden lisäksi on pysäkkejä Noljakassa, Marjalassa, Kydössä, Utrassa, Hukanhaudalla, Karhunmäessä, Vehkalahdessa, Heinävaarassa, Kiihtelysvaarassa ja Tuupovaaran Koverossa. Vuonna 2015 kirjastoauton pysäkkejä oli 56, ja määrä on kasvusuunnassa. Vuonna 2014 Lastenkirjainstituutti myönsi Onnimanni-palkinnon suomalaiselle kirjastoautotoiminnalle. Palkinnon perusteluissa mainittiin mm. :

”Elämänmittaisen lukemisen kulttuuria opetteleville lapsille ja nuorille on ensiarvoisen tärkeää päästä todelliseen, fyysiseen kosketukseen kirjojen kanssa mahdollisimman usein ja säännöllisesti. Kirjastoautot ovat pyörillä liikkuvia tarina-aarrearkkuja, tietopankkeja ja sivuilta aukeavien seikkailupuistojen lähettiläitä. Lukija ja kirjan saattaminen yhteen on tärkeintä lukemista edistävää työtä, mitä voidaan tehdä.”


Kuvat: Kari Tahvanainen