maanantai 14. tammikuuta 2013

Huuto

Viikon kirjavinkki
Iskelmä Rex, Jokisappi-kirjallisuusohjelma, 14.1.2013
Kari Tahvanainen

Rauha Kejonen
Huuto
176 s., Sanasato, 2012

Nurmeslainen kirjailija Rauha Kejonen on tarttunut uudessa romaanissaan hyvin ajankohtaiseen teemaan, omaishoitajan asemaan ja naiselle asetettuihin odotuksiin. Huuto on tiivis niin tunnelmaltaan kuin tekstiltäänkin – vajaaseen kahteensataan sivuun mahtuvat äidin viimeiset vuodet vanhalla kansakoululla, jossa hän asuu tyttärensä kanssa.
     ”Olgalla on äiti. Ja hänen äidillään on tytär. He ovat kuolleet toisilleen kauan sitten. Äidit ja tyttäret kuolevat. Vain harvat jäävät henkiin.” – Näin romaani alkaa.
     Tarinan myötä palataan välillä Olga-tyttären lapsuuteen ja nuoruuteen. Esille tulevat normatiiviset odotukset miehestä ja perheestä. Itsellinen nainen kuitenkin valitsee ylpeästi toisin. Kohtalon oikkujako lienee, että lopulta Olgallakin on lapsi – lapsi joka on synnyttänyt Olgan, kuten Huuto-romaanin takakannen teksti osuvasti tiivistää, äiti on tyttärensä lapsi. Olga on palannut kolmen vuosikymmenen jälkeen kotipaikalle, joutuakseen dementoituneen äitinsä omaishoitajaksi. Eikä se ole helppoa, varsinkaan kun äiti on ollut etäinen ihminen. Äitimyytti ropisee kuin vanha maali koulun seinistä.
     Minua kiehtoi tässä karheassa tarinassa myös kerronnan tapa. Rauha Kejonen on kirjoittanut teoksensa hyvin episodimaisesti, kohtaukset ovat lyhyitä ja usein voimakkaita, lukijalle jää tilaa kuvittaa tarinaa myös oman kokemusmaailmansa ja elämänhistoriansa kautta.
     Viikon kirjaksi suosittelen Rauha Kejosen uutuusromaania Huuto. Se antaa ajattelemisen aihetta.