maanantai 22. huhtikuuta 2013

Koko ajan nälkä


Aki Ollikainen
Nälkävuosi
Siltala, 2012, 141 s. 

Lapsena ihmettelin usein Enon hautausmaalla olevaa valkoista patsasta. Sitä katsellessani mieleen syöpyi vuosi 1867. Se patsas on nälkään kuolleiden muistomerkki. Suuret nälkävuodet 1867 – 1868 koettelivat Enoa kovalla kädellä: nälkään kuoli 690 ihmistä. Koko Suomessa nälkä ja tartuntataudit tappoivat 150000 ihmistä. Sateiset ja kylmät kestä tuhosivat niin sadon kuin siemenviljankin. Syötiin pettua eri puunkuorta. Kirjana kämmenellä on tänään näistä vuosista kertova romaani, Aki Ollikaisen Nälkä. 
Suuret nälkävuodet heräävät tässä romaanissa eloon muutaman ihmiskohtalon kautta. Teos kulkee yksilötasolla köyhän torppariperheen ja helsinkiläisten säätyläisveljesten sekä senaattorin elämän kautta. Säätyläisillä ei ole nälkä mutta nälänhätä koskettaa kaikkia.
 Marja ja Juhani Lehdon perhe elää maalaistorpassaan kun nälkävuodet saapuvat. Köyhä perhe tekee kuolemaa, kaikki syötävä on loppunut ja on kylmä. Juhani-isä makaa puolitajuttomana, hän on antanut kaiken ruoan perheelleen. Isä jätetään kuolemaan. Marja lapsineen, Mataleena-tyttönen ja aivan pieni Juho-poika, lähtevät kerjäläisiksi ja kohti Pietaria säilyttääkseen henkensä maailmanlopun maisemissa.
 Senaattori Helsingissä pohtii kuumeisesti maan tulevaisuutta, ja yrittää löytää nälänhädästä positiivistakin – heikot kuolevat pois. Suomen senaatti epäonnistui ravinnon turvaamisessa ja hankinnassa ulkomailta. Kulkutaudit kuten lavantauti levisivät kerjäläislaumojen mukana ympäri maata. 
 Lääkäri Teo ja apulaiskamreeri Lars Renqvist ovat helsinkiläiset veljekset. Lääkäri yrittää auttaa vähäväkisiä, mutta viihtyy myös prostituoitujen sängyssä. Senaattorin kansliassa työskentelevä Lars puolestaan pohtii yläluokan vastuuta kansasta.
 Historiallisesti eletään Venäjän vallan aikaa. Suomi on suhteellisen itsenäinen suuriruhtinaskunta. Tsaarina on Aleksanteri II, Suomen kenraalikuvernöörinä kreivi Nikolai Adlerberg ja senaattorina suomalaisuusmies Johan Vilhelm Snellman.
 Nälkä etenee preesensissä, väliin lyyrisesti, väliin hyvinkin raadollisesti ja naturalistisesti. Uni ja valvetodellisuus kietoutuvat toisiinsa kuten nälkään kuolemassa olevan ihmisen tajunta. Ihmiset käyttävät toisiaan hyväkseen enemmän kuin auttavat selviytymään. Hyväksikäyttöä kuvataan ennen kaikkea seksuaalisena raakuutena. Kerronta on tiivistä, mutta samalla jotenkin ilmavaa. Tässä romaanissa on vain 141 sivua. Siihen mahtuu Aki Ollikaisen hyvällä tyylillä kaikki. Esikoisteos on harvinaisen valmis.
 Kuinka romaanihenkilöille lopulta käy, jääköön lukijan selvitettäväksi. Lukijana minusta tuntui kuin olisin itse ollut nälkävuosien maisemissa ja mielenmaisemissa, kärsimässä ihmisten kanssa yhteistä kärsimystä. Loppuratkaisun kohdilla sitten jo vähän helpotti, vaikka lumi oli peittänyt matkan varrella monia ruumiita valkoisella lakanallaan viimeiseen lepoon luontoäidin helmaan.
 Suurten nälkävuosien muistomerkkejä löytyy Enon hautausmaan lisäksi hyvin monelta hautausmaalta ympäri Suomea. Menkääpä Aki Ollikaisen Nälkä-romaanin luettuanne etsimään sellainen muistomerkki. Laskekaa sille kukkia ja hiljentykää hetkeksi kaikkien Juhojen ja Mataleenojen muistoksi. Biisi: Hector: Olen hautausmaa (sanat: Heikki Harma)

c Kari Tahvanainen, Iskelmä Rex, Jokisappi-kirjallisuusohjelma 22.4.2013