sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kirjastosta nuotiolle – maailmaa tähtien alla

Oletko ajatellut, miten lähellä sinua koko maailma on? Koko maailmanhistoria. Tulevaisuus ja toiset planeetat, aurinkokunnat. Ja se on tarjolla halvemmalla kuin etelänmatka, ilmaiseksi kerrassaan.
     Siellähän ne maailmat ovat, kirjastossa, niin Liperin ja Rääkkylän kirjastoissa kuin Turun kaupunginkirjastossakin. Ja vielä lähemmäksi tulevat seutukirjaston uudella punaisella kirjastoautolla. 
Kirjastosta voit koska tahansa hakea maailman kotiisi. Valvoa myöhään peiton alla, Etelän ristin alla tai toisella planeetalla. Toki voit seilata maailmalla netinkin kautta tai tuijottaa telkkaria, mutta mitä se on verrattuna kirjaan ja sen sivuilta avautuvaan maisemaan. Mielesi kuvittaa tekstiä ja selkäpiissäsi tunnet juonen käänteet, ilot ja surut, kauhut ja onnen tunteet. Kirja jättää tilaa mielikuvitukselle ja kehittää ainutlaatuista sinua, tietoisuuttasi.
Ainakin kerran olen kyllä saanut kirjalta nenille. Luin Mika Waltarin Sinuhe egyptiläistä juhlapainoksena, joka on iso kuvitettu kirja ja painaa paljon. Uni tuli kesken lauseen ja kirja tipahti nenälle, onneksi ei ruvennut veri vuotamaan. Tuollaisia kirjoja voisi kyllä käyttää myös käsipainoina sängyssä.
Olemme kirjailijayhdistys Ukrin porukoilla kierrelleet viime aikoina Pohjois-Karjalan kirjastoja ja käyneet Liperin ja Rääkkylänkin kirjastoissa pitämässä kirjailtoja. Olin otettu Liperin kirjaston ikivanhoista kokoelmista 1800-luvulta, joita kirjastonjohtaja Ari Mäkiranta ylpeänä esitteli. Ruskeita hapristuneita kirjoja kuin suoraan satulinnasta.
Tämä vuosi on Ukrissa nimetty maaseutuvuodeksi. Tarkoitus on kiertää ”maalla” esittelemässä kirjoja, kirjailijoita, kertomassa kirjoittamisen mahdollisuuksista, kirjailijan työstä, kirjan tekemisestä ja vaikkapa rakkaista kirjamuistoista. Yhteistyöjärjestömme Suomen Maakuntakirjailijat keksi viime vuonna kirjalliset nuotioillat, joista ensimmäinen oli Joensuun Kuhasalossa Pyhäselän rannalla elokuussa. Esimerkkiä noudattaen nuotioiltoja kirjallisuuden äärellä voitaisiin järjestää lisääkin, sinne mistä pyyntö kulloinkin tulee. Vaikkapa kyläyhdistysten ja paikallisten kirjastojen kanssa. Ehdotuksia kirjailloista ja nuotioilloista otetaan Ukrissa mielihyvin vastaan.
Kaikilla varmasti on kirjastokortti ja sitä käytetään. Näin minä olen luullut. Pari vuotta sitten tein Karsikon kirjastossa Joensuussa haastatteluja Iskelmä Rexin kirjallisuusohjelmaan Jokisappeen. Kyselin nuorisolta, luetaanko heidän perheissään. Muutamat lapset kertoivat vähän punastellen, että heidän vanhemmillaan ei kirjastokortti toimi, kun on sakkoja maksamatta. Siksipä juniorit käyvät lainaamassa kirjallisuutta perheellekin. Käyhän se niinkin. Perheissä luetaan ja hyvä niin. Lukeminen kannattaa aina.


Kari Tahvanainen
kirjailija, Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin varapuheenjohtaja

Kolumni Kotiseutu-Uutisissa 2.5.2013