keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Sulosointuja ja hyvänpuhumista Espanjan AurinkorannikoltaErkki J. Vepsäläinen: Sulosointuja. Ystävyydestä, hyvyydestä, kauneudesta, lempeydestä ja rakkaudesta. Runo- ja aforismikokoelma. Vaeltava runoilija, Espanja, 2015. 98 s. 

Puhun hyvää. Lasten puhun hyvää –kirjoituksia. Vaeltava runoilija, Espanja, 2015. 199 s. 


Sain äskettäin kirjapaketin Espanjasta. Se sisälsi kokoelman lasten puhun hyvää –kirjoituksia ja Sulosointuja-runokokoelman. Lähettäjänä oli vaeltava runoilija Erkki J. Vepsäläinen. Tänään kirjana kämmenellä ovatkin nämä kaksi kirjaa. 

Erkki J. Vepsäläinen on syntyisin Leppävirralta, missä hän on syntynyt savusaunassa. Vuodesta 1984 lähtien hän on asunut Andalusiassa Espanjassa. Takana on ura Postipankissa Kuopiossa, mutta myös vakava vammautuminen liikenneonnettomuudessa 1950-luvulla. Nyt huhtikuussa Vepsäläinen viettää 80-vuotispäiviään, niin Aurinkorannikolla kuin Savon puolessakin. 
     Vaeltava runoilija on apujoukkoineen järjestänyt Aurinkorannikon suomalaisella koululla Hyvänpuhumisen viikkoja jo yhdentoista vuoden ajan. Viikko sijoittuu kansainväliselle lastenpäivän viikolle marraskuussa. Oppilaat ovat kirjoittaneet aiheesta kirjoituskilpailuun lukemattoman määrän koskettavia aineita – ajatuksia siitä mistä he haluavat puhua hyvää. Näistä aineista on valittu lähes kaksisataa katkelmaa Puhun hyvää –teokseen. 
     Tänä vuonna Hyvän puhumisen viikko on 16. – 22.11. Vepsäläinen lähettää kutsun kaikille ihmisille, lapsille ja aikuisille. Tulkaa kaikki kuulemaan – hyväntuulensanomaa. Anna hyväntuulen tulvia sisällesi! Kutsun kaikkia maailman ihmisiä osallistumaan hyväntuulen, hyvänpuhumisen viikkoon. Siis maanantaina 16. marraskuuta alkaen. 
     Puhun hyvää –kirjassa kirjoittavat lapset esikoululaisista aina yhdeksäsluokkalaisiin. 
Esikoululainen Elmer kirjoittaa: Olet kiva kaveri. Pappa on kiva. On kivaa leikkiä. Äidille tulee hyvä mieli, kun annan kukkia. 
Neljäsluokkalainen Hilda kirjoittaa: Jos olet yksinäinen, niin mene jonkun luokse ja ole hänelle ystävällinen, tartuta hymy kaikkiin, katso nauraviin kasvoihin ja naura itsekin, katso taivaaseen pilvettömään äläkä käänny ukkoseen. 
Yhdeksäsluokkalainen Ossi puolestaan tunnustaa rakastavansa tyttöystäväänsä: Hän on kuin enkeli ja hyvänonnen tuoja minulle. – Ja lopuksi Ossi kertoo hyvän elämän lauseen: Rakasta muita ja elä rakastavaisena kaikkia ja kaikkea kohtaan: eli ei saa syrjiä ketään vaan ajattele kaikkea vain parhaana mahdollisena, niin muutkin ajattelevat sinua parhaimpana hyväntekijänä.
     Erkki J. Vepsäläinen on vienyt hyvänpuhumisen sanomaa myös ympäri maailmaa, muun muassa kouluihin Etelä-Afrikassa. 


Toinen saamistani kirjoista on tänä talvena Fuengirolassa ilmestynyt runo- ja aforismikokoelma Sulosointuja – ystävyydestä, hellyydestä, kauneudesta, lempeydestä ja rakkaudesta. Vepsäläinen on aikaisemmin julkaissut yksitoista teosta, esikoisteos Rakkauden lähteet on vuodelta 1979. Vepsäläinen on julkaissut teoksia muun muassa espanjansuomalaisista ja sota-ajan äideistä. Hän on myös ollut perustamassa Andalusiaan kulttuuriyhdistys Sohailia. 

Hyvän ihmisen tuoksun tuntee
vastatuulessakin.

Kuuntele sisäisintä hyvyydenääntäsi
ja antaudu hyvyydelle.

Elämämme on suurin opettaja.
Hyvä elämä on paras opettaja. 


Vepsäläinen saa runojensa aiheet rakkaasta ihmisestä, rakkaista ihmisistä, Andalusian merenrannoilta, luonnosta, ilosta että saa elää ja olla olemassa, elämän ihmeellisyydestä. Vepsäläisen runokieli viestittää ehdotonta positiivisuutta. 80-vuotisjuhlinnan merkeissä hän kirjoittaa omasta elämänvirrastaan:

Olen soutanut elämänvirran
etsinyt lohdutusta
kutonut elojenpirran,
kuultaako rannusta kaipausta? 

… 

Olen maistanut onnen suloisuuden 
elonvirtoja pyörteineen, 
uudenoppimisen ihanuuden
nyt melon purteni rakkauteen?


Sanassa on mahtava voima. Sanoilla saadaan aikaan hyvyyttä, mutta myös hirveyttä. Siksi on hyvä että sanojen käyttöä mietitään ja yritetään luoda niillä parempaa maailmaa, ihan pienistä asioista ja piireistä lähtien. Vepsäläisen sanoma on siksi tärkeä. Varmasti täällä Pohjois-Karjalassakin Vepsäläisen hyvän puhumisen sanomasta olisi paljon opittavaa. Siksipä näitä hänen kokoamiaan ja tekemiään teoksia kannattaa lukea. 
     
Erkki J. Vepsäläisen rakkausrunoja ja soidinkutsuja on mahdollista kuulla Kuopion pääkirjastossa keskiviikkona 13. toukokuuta puolenpäivän aikaan. Vaeltava runoilija on silloin itse paikalla niitä esittämässä. 

Samalla 80-vuotisonnittelut vaeltavalle runoilijalle 


Biisi: 
Tuula Siponius: Eviva Espanja (s. Vexi Salmi)
Kari Tahvanainen, Iskelmä Rex 13.4.2015