sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

1991 popukot ja -akat - me Ilosaarirockin veteraanit

Olin vuonna 1991 Joensuun Popmuusikot ry:n hallituksessa. Ensimmäinen Laululavalla järjestetty Ilosaarirock, 20-vuotisjuhlarokki, toi meille suuret tappiot, Popparien muiden velkojen päälle. Niistä selviämiseksi hallituksen jäsenet takasivat omissa nimissään pankkilainan. 
     Itse en päässyt takaajaksi, koska luottotietoni eivät olleet kunnossa. Olin juuri hiukan aiemmin taannut muusikko Jone Nuutisen musiikkikaupan lainan, joka oli jäänyt maksamatta. Nuutinen sai lainan maksettua sitten kuitenkin aika pian, joten pääsin pälkähästä. 
     Ilosaarirockin kutsuvieraslistalle ovat kuuluneet perustajajäsenet ja nämä lainan takaajat. Katsoisin että itsekin kuulun tuohon takaajien ryhmään, koska tein aivan samanlaista työtä 1991 hallituksessa kuin muutkin hallituksen jäsenet. Vain takaamaan en päässyt. 
     Ilosaarirock ei tänä vuonna lähettänyt minulle kutsua Ilosaarirockiin, ensimmäistä kertaa aikoihin. Toivoisin että asiaan saataisiin parannus. Olemmehan me ”1991 popukot ja –akat” mahdollistaneet festivaalin perinteen jatkumisen ja nykyisen kukoistuksen. 
     Sittemmin olen tutkinut yliopistossa Ilosaarirockin talkootyötä, mistä on parikin artikkelia eri teoksissa. 


Kari Tahvanainen

Kuvat teoksesta Ilosaarirock 40 vuotta tarinoita. Päätoim. Olli Sorjonen. Joensuun Popmuusikot ry, 2011