maanantai 5. huhtikuuta 2021

Ilmastostonmuutoksen hätäkelloja romaanissa

 Kirja-arvio

 

 Risto Isomäki

Vedenpaisumuksen lapset

Into, 2020, 418 s.

 

 Ilmastonmuutoksen hätäkelloja romaanissa



Tämä oli kyllä mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä romaani ilmastonmuutoksen aikaan. Ekologinen trilleri. Kaksi tsunamia, toinen 6600-luvulla eKr ja toinen näinä aikoina Grönlannissa. Ihmiset ja ihmiskunta luonnonvoimien armoilla.

     Mitä jos pohjoisnavan jäätikkö sulaa ja valuu peruskallion päältä mereen? Peruskallio nousee puristuksesta ja tulee maanjäristyksiä. Jäämassojen syöksy mereen synnyttää suunnattoman tsunamin, joka tuhoaa voimalat mantereiden rannikoilta. Ensin tulee pieni jääkausi ja sen jälkeen polttava kuumuus, ihmiskunnasta ei paljon jäisi jäljelle.

     Yhtenä taustajuonteena kulkee vedenpaisumuksen lasten oma alkuperä. Onko ihmislaji kasvanut aikoinaan osan kehitystään vedessä. Yhäkin osa lapsista syntyy kädet ja jalat yhteen liittyneinä räpylöiden kautta. Se on lääketieteellistä tietoa. Vesi-ihminen, yksi kehitysvaiheemme vai jotain enemmän? Sitäkin romaani herättää ajattelemaan. Yksi päähenkilöistä on vesi-ihminen.

     Risto Isomäki yhdistelee hyvin tutkimustietoa keksittyyn tarinaansa. Sarasvatin hiekkaa (Otava, 2006) on eräänlainen rinnakkaisteos tälle mainiolle romaanille.

  

Kari Tahvanainen

pääsiäisenä 2021