lauantai 2. marraskuuta 2013

Kekrin aikaan


Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto on mielenkiintoista luettavaa tänäkin päivänä, kun vietetään kekriä ja pyhäinpäivää (joka Vilkunan kirjassa on pyhäinmiestenpäivä). Kekri on ollut satovuoden viimeinen ja uuden vuoden ensimmäinen päivä, siis entisaikaan vuoden suurin merkkipäivä, päivä jolloin on ollut syytä juhlimiseen. Kekrirauhakin on julistettu, ajalle 28.10. – 10.11. 

”Jos keyrinä ratsasti sialla, sai vastauksen: jos sika vei pahnaan, ei miehestä ennen uutta keyriä ollut tietoa, jos se ryntäsi portille, kosija ilmaantui.”

Pyhäinpäivästä Vilkuna kertoo, että uskottiin aattoyönä pyhien miesten, autuaiden marttyyrivainajien olevan joukolla liikkeellä. Niinpä talonpoika on lämmittänyt heille saunan, hautonut vastat ja kantanut pöytään parhaat talon syysherkut. 
2.11., uuden vuoden ensimmäinen päivä, on sielujen päivä. Silloin on pyritty olemaan ensimmäinen virkeyttä vaativissa tehtävissä, jotta koko vuoden olisi pysynyt virkeänä. 

- Joten hyvää kekriä, pyhäinpäivää ja sielujen päivää – mutta myös hyvää halloweenia! Tästä on hyvä aloittaa marraskuu. Matti Mäkelä kylläkin Sääkirjassaan kuvaa tätä ajankohtaa pessimistisemmin. ”On turha kiertää tosiasiaa: marraskuu on nykyihmisen elämässä synkin ja masentavin kuukausi vuodessa, kuukausi jolloin sää halutaan unohtaa.” – Itse en pidä marraskuuta synkkänä, silloinhan on mitä parhain aika keskittyä kaikkeen luovaan työhön.