keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kuin tuhka tuuleen - kesäteatteria maskulaisittain

Käsiohjelma.

Jo keskiajalla perustetussa Maskussa Turun kupeessa toimii virkeä kesäteatteri, Maskun Teatteri. Kesän 2014 näytelmänä oli Rauli Jokelinin ja Panu Raipian kirjoittama ja Kirsti Bogelin ohjaama jännityskomedia Kuin tuhka tuuleen. (Kantaesitys Tampereen Komediateatterissa 2004.) Pääsin seuraamaan näytelmän viimeistä esitystä 5.7. Ilta jatkuikin sitten pitkällä karonkalla aina aamuyölle asti. 
     On välillä mukavaa seurata hiukan erilaista kesäteatteria. Saako hautaustoimiston ympärille huumoria ja komediaa? Näköjään hyvinkin saa. Sen osoitti Kuin tuhka tuuleen –näytelmä. Jo Maskun kesäteatterin sijainti, vanha miljöö keskellä mäntymetsää, on kuin luotu tällaisellekin esitykselle. Ruumisarkku on elämän kulmakivi tai ainakin virstanpylväs, se viimeinen. Mitä kun ruumisarkussa salakuljetetaankin sitten dollareita ja ruumis on olematon? 
     Nopeiden käänteiden kautta alun hautaustoimistomainen tunnelma etenikin mustan huumorin hengessä ja hämärtyvässä illassa. Konkurssin partaalla huojuva hautaustoimisto ja sitä hoitavat siskokset pääsevät lopulta pinteestä, tai väliäkö tuolla, kun lopussa elävät saavat toisensa; kuolleita ei taida olla yhtään. Ajankohtaista keskustelua sukupuolineutraalista avioliittolaista mukaillen loppumetreillä kaksi naista saa toisensa, paikkakunnan poliisi ja hautaustoimiston omistaja. Kirjoitin Facebookiin kommenttinani näytelmästä: ”Oli hapokas ja pirteä esitys, huumori purskahteli sopivasti esiin, mustakin huumori. Hyvä aihe ja hieno loppu.” Siinäpä se. 


Tapahtumat etenivät ruumisarkun äärellä. 

     Viimeisen esityksen jälkeen oli karonkan aika. Se alkoi muistotilaisuuden muodossa, jossa itsekin esitin surunvalitteluni Suomen Maakuntakirjailijoiden nimissä. Kakkuja, ruokaa, juomaa, muistopuheita, kiittämisiä, kommellusten muistelua, lavasteiden kasaamista. Kunnes siirryttiin Maskun Teatterin harjoituskämpälle aivan teatterin viereen. Karaoken parissa aikaa sitten vierähtikin pikkutunneille saakka. 


Karonkka alkaa. 

     ”Mitä on hyvä huumori? Mille asioille on lupa nauraa? Näitä pohdimme tätä näytelmää valitessa ja tehdessä. Tulimme lopputulokseen, että tässä tapauksessa mustallakin huumoripilvellä on valkeat reunukset piristettynä kateuden ja ahneuden vihreällä, sekä myös onnen ja rakkauden pinkillä.
Ja se parhaiten nauraa, joka itselleen nauraa. Avara huumorintaju ja itselleen nauramisen taito olkoot kesän 2014 mottona. Varsinkin, kun kaikki häipyy kuin tuhka tuuleen.”  Ohjaaja Kirsti Bogel 


Ruumisarkku kiinnostaa gangstereitakin. 


Maskun Teatterilla on historiaa

Ensimmäisen näytelmän kesällä 1981 esitti Humikkalan Omakotiyhdistyksen teatterijaosto, joka innostuksen kasvaessa muuttui vuonna 1990 Humikkalan Teatteriyhdistys ry:ksi. Vuonna 2000 nimi muuttui jälleen, ja nyt teatteri tunnetaan nimellä Maskun Teatteriyhdistys ry. Ensimmäisenä nykyiselle teatterialueelle rakennettiin monitoimirakennus 1989 - 1990. Vuonna 1992 rakennettiin katsomo-osa. Teatterin internetsivut avattiin ensimmäisen kerran 1997 (www.maskunteatteriyhdistys.fi). Kuluneiden vuosien aikana teatteri on saanut kaikkiaan kolme Suomen Harrastajateatteriliiton kantaesityspalkintoa.




2015 on Mambokängi vauhdissa 

Ensi kesäksi Maskun Teatterissa harjoitellaan jo uutta näytelmää. Mambokängi on lämminhenkinen draamakomedia kaupunkilaisnuorten kesäleiristä maalla joskus 1960-luvun alun Suomessa. Näytelmän on kirjoittanut teatterin kantaviin voimiin lukeutuva Ari Lehtinen. 
     Haastattelussa Vakka-Suomen Sanomissa 14.8. Ari Lehtinen kuvaili tulevaa näytelmää näin: 
”Ahdistavan maailman keskellä nuoret ovat ne, jotka hakevat valoisamman väylän selvitä. He keksivät vastavoiman ja jatkavat uutena sukupolvena maailmaa hieman eri vinkkelistä kuin edeltäjänsä. 
     Yleisen harhaluulon mukaan kesällä heitetään aivot narikkaan, mutta kyllä teatteria seuratessa ihmisellä raksuttaa aivot koko ajan. Tärkeää olisi, että katsojat oivaltaisivat jotain näytelmää ja hahmoja katsoessaan.” 
     Joten Maskun suuntaan kannattaa mennä ensi kesänäkin, jos haluaa päästä seuraamaan pirteää omaleimaista kesäteatteria. Esityskausi on 12.6. – 4.7. 



Teksti ja kuvat: Kari Tahvanainen
Rovinssi, Suomen Maakuntakirjailijat ry:n lehti, nro 2/2014