keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Neljä vuosikymmentä kirjallisuuden edistämistä Kainuussa



Kauniina kesäiltana 10.7.2014 oli Kainuun Kirjailijat ry:n 40-vuotisjuhla Eino Leino –talolla Paltaniemessä. Suomen Kirjailijaliiton tervehdyksen juhlaan toi liiton varapuheenjohtaja Hannu Niklander, joka piti juhlapuheen.
     Suomen Maakuntakirjailijoiden puolesta puheenjohtaja Kari Tahvanainen piti juhlaesitelmän SMKK:n 40-vuotisesta historiasta. Kummankin kirjailijajärjestön historiasta löytyi lopulta monia yhdistäviä asioita, mikä ei olekaan ihme, kun toimitaan samalla kulttuurin osa-alueella. Kainuun Kirjailijoiden puheenjohtaja Onni Palaste on toiminut myös Suomen Maakuntakirjailijoiden puheenjohtajana.



Kainuun Kirjailijoiden puheenjohtaja Mirja Kananen sai ottaa vastaan lukuisia onnitteluja juhlan aluksi. 


Eino Leino -talon pihapiiri on kotoisa. 

 Eino Leino –talossa innostuttiin myös laulamaan Kainuun Kirjailijoiden synttäreiden kunniaksi 


 Eino Leinon ja Elias Lönnrotin historia on esillä. 

Kainuun Kirjailijoiden historia pähkinänkuoressa (Koonnut Mirja Kananen)

Perustamisajatus syntyi Onni Palasteen ja Veikko Huovisen keskustelusta heidän matkatessaan junassa Helsingistä Kajaaniin kirjailijapäiviltä. Perustamiskokous pidettiin 11. toukokuuta 1974. Kutsukirje kokoukseen meni noin kahdellekymmenelle kirjailijalle.
     Kainuun Kirjailijat ry. tuli nimeksi useiden nimiehdotusten joukosta. Yhdistysrekisteriin uusi yhdistys merkittiin 30.12.1974.
     Puheenjohtajina ovat toimineet Onni Palaste 1974 – 1980, Mooses Huovinen 1981 – 1983, Tapani Urvanta 1984 – 1985, Unto Heikura 1986, Eine Syvävirta 1987 – 2000, Risto Kormilainen 2001, Eine Syvävirta 2002 – 2009 ja Mirja Kananen vuodesta 2010.
     Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on informoida jäseniä sekä maakunnallisissa alaan liittyvissä asioissa, järjestää matineoita, kirjailijapäiviä ja koulutusta.
     Yhdistys on Suomen kirjailijayhdistysten neuvottelukunta Suunnan jäsen. Se tekee yhteistyötä mm. Eino Leino –seuran, Veikkohuovisseuran ja Ilmari Kianto -seuran kanssa.
     Yhdistyksen jäsenten ja muidenkin kirjoittajien tekstejä arvostellaan arvostelupalvelussa. Yhdistys on julkaissut runoantologian Miten lähellä tuuli (1986). Kainuun Joulu –lehti on ilmestynyt vuodesta 1982 lähtien. Aloitteen lehdestä teki Mooses Huovinen. Jouluna 1980 lehti ilmestyi Kainuun Sanomien liitteenä.
     Runoja lainanpäivänä –idealla esitetään runoja vuosittain. Idean takana ovat kulttuuritoimenjohtaja Pekka Oikarinen ja Eine Syvävirta.  Kolumnipalsta Kainuun Sanomissa aloitettiin 1986 ja se toimi muutaman vuoden ajan. Yhteistyötä on Radio Kajauksen kanssa. Karoliinan kamarissa pidetään runosunnuntaita vuorotellen Kainuun lausujien kanssa. Yhdistys osallistuu Eino Leino –talon kirjallisuuspiiriin. Lisäksi pidetään yhteyttä muihin kirjailijayhdistyksiin.
    
Näkymä Oulujärvelle. 

Kontiot pihapiirissä. 








Yhdistyksen tunnuslogon on suunnitellut kirjailija Unto Heikura.




Teksti ja kuvat: Kari Tahvanainen
Rovinssi nro 2/2014