torstai 7. toukokuuta 2015

”Joensuun rokkitrilogian” kolmas osa näki päivänvalon

Joensuussa on ollut erilaisia rokki- ja poppibändejä aina kuusikymmenluvun alusta saakka. Tämä kulttuuri on poikinut kaupunkiin vuosikymmenten varrella uskomattoman määrän uutta toimintaa ja elämää. On syntynyt yhdistyksiä, tapahtumia, koulutusta, ammattilaisia. Ja aikamoinen määrä kansalaistoimintaa ja vapaaehtoistyötähän siinä kaikessa on taustalla.
     Joensuussa ilmestyi huhtikuussa uusi historiateos tästä Joensuu-ilmiöstä. Kirjana kämmenellä on tänään Hannu Heavy Tikkasen teos Ilovaarirock. Beatles-sukupolvi populaarimusiikin pyörteissä. Sen on kustantanut Grand Old Rockers of Joensuu –yhdistys.




Teos on kookas runsaalla mustavalkoisella kuvituksella varustettu tietokirja. Siihen on koottu Ilovaarirockin historia vuodesta 1996 aina tämän 20-vuotisjuhlavuoden 2015 Ilovaarirockin suunnitteluun saakka. Mutta kartoitetaan teoksessa myös joensuulaisen rokkikulttuurin juuria tuonne 1960-luvun alkuvuosille.
     ”Rock on rajaton, iätön ja ajaton riemu!”, toteaa Heavy Tikkanen teoksensa aluksi ja lopuksi, ja jatkaa: ”Joensuu on ollut yksi aktiivisimmista paikkakunnista Suomen rock-elämässä. Huolimatta sijainnistaan susirajalla ja kaukana kulttuurin pääkallonpaikasta Helsingistä Joensuu on kulkenut ennakkoluulottomasti rokkareiden kärkikastissa vuosikymmenestä toiseen. Ilmiön perustana lienee karjalaisen kansan ikivanha lauluperinne. Joensuusta on noussut useita valtakunnallista suosiota saavuttaneita bändejä, ja Joensuun Ilosaarirock on tänä päivänä yksi Suomen johtavimpia rockfestivaaleja.” Tähän perinteeseen Ilovaarirokkikin kuuluu.
     Ilovaarirockin toteuttajasukupolven musiikilliset alkusoinnut viritettiin aivan 1960-luvun alussa. Kaupungin ensimmäinen kitarabändi oli 1961 perustettu The Fellows. Tapahtumapaikkana oli usein Ilosaari jo alkuajoista lähtien. Ilmankos siellä sitten aloittikin 1972 Ilosaarirock ja 1995 Ilovaarirock. Ilosaari lienee nykyisin Suomen tunnetuin saari.
     Historiikissa edetään vuosi vuodelta esitellen kaikki bändit ja kunkin kesän ajankuvaa. Sikäli teos on korvaamaton historian dokumentoija. Kuvituksen lisäksi teoksesta löytyvät kaikkien vuosien julisteet, Ilovaarirockin ilme. Heti kesästä 1996 lähtien festivaali oli muutamassa tunnissa loppuunmyyty jo heti kun liput tulivat myyntiin. 2007 uutisoitiin, että festivaalialue ei enää riitä kaikille halukkaille. Tätä hurmaa jatkuikin sitten vuoteen 2011, jolloin lippuja jäi myös myymättä. Ilovaarirock oli vakiinnuttanut asemansa eräänlaisena keski-ikäisten sukupolvien luokkakokouksena. Mutta on festari myös elänyt ajan myötä. 2013 tehtiin Ilovaarirockiin nuorennusleikkaus ottamalla 80-luvun bändejä kehiin. Englannista tuli Slade ja Suomesta Pelle Miljoona. Kansainväliset esiintyjät ovatkin olleet Ilovaarirockin ohjelmiston erottamaton osa kautta vuosien. Tulevana kesänä lavalle astuu jälleen yksi maailmantähti joka aloitti uransa jo 1970-luvulla, Suzi Quatro.
     Ilovaarirockin tarinat antavat silti yhä odottaa muistiinmerkitsijäänsä. Heavy Tikkasen Ilovaarirock-historiikki on dokumentaarisena muistiinmerkintänä luonut vankan rungon, johon olisi hyvä paikallistaa lukemattomia tarinoita tästä elähdyttävästä kulttuurista.
     Tekisi mieli sanoa, että nyt on kasassa Joensuun rokkitrilogia. Vuonna 2001 ilmestyi Rysky Riiheläisen toimittama Rokin kolme vuosikymmentä – Ilosaarirockin 30-vuotisjuhlakirja. Ja vuonna 2011 tuli Olli Sorjosen toimittama Ilosaarirock 40 vuotta tarinoita –juhlakirja. Yhteistä näillä kolmella teoksella on se, että ne myös valottavat historiaa kukin omasta näkökulmastaan. Kaksi ensimmäistä teosta ovat myös aika tarinallisia, kokemuksellisia.
      Kaikkien näiden tapahtumien taustalla on voimakas talkootyön ja osaamisen perinne. On intoa, osaamista, ideoimista, luottamista, onnistumista, oppimista, ammattimaista otetta elävässä hengessä. Talkootyön näkökulmasta olen itse tutkinut Ilosaarirockia yhteiskuntapolitiikan gradussani ja väitöskirjahankkeessani. Kyllä täytyy sanoa, että henkisen ilosaarirockin pohja on edelleen vankka ja uusiutuva, Ilovaarirokkia myöten. Tekemisestä ja mukana olemisesta on tullut jo hyvin ylisukupolvista  - vaarit tekevät vaarirokkia ja lapsenlapset joen toisella puolen Laulurinteellä saarirokkia, vai miten se menikään.
     Niin Heavy Tikkasen Ilovaarirockin 20-vuotisjuhlakirja kuin trilogian aiemmatkin osat ovat hyvää kirjallisuutta kaikille, joita kiinnostaa lukea lisää siitä, mitä ihmettä Joensuussa tapahtuu ihan oikeasti. Sopii myös festivaalien vastustajille.


Hannu Heavy Tikkanen: Ilovaarirock. Beatles-sukupolvi populaarimusiikin pyörteissä
144 s. Grand Old Rockers of Joensuu, 2015


Biisi:
Medium: Viisitoistavuotiaita kumpikin. (säv. ja san. Pertti Nissinen)
”Se oli silloin joskus kuuskytluvulla, kun eka tyttöystäväni tapasin…”
 - Joensuulainen Medium on esiintynyt Ilovaarirockissa kesällä 1996 ja 2000.