maanantai 18. toukokuuta 2015

Murhia maakunnassa, kuolemaa Kiinassa

Kesä on hyvää lukemisen aikaa. Pitkät valoisat illat vaikkapa kesämökillä ovat mitä oivallisinta aikaa lukea. Erityisesti murhamysteerit ja jännitystarinat tuntuvat kiinnostavan kevyeltä luettavalta. Mysteerien ratkaisu kiehtoo aina lukijaa. Agatha Christien dekkarit lienevät monelle meistä jännityskirjallisuuden varhaisia suosikkeja. 
     Pohjois-Karjala on tapahtumapaikkana aika monessa jännärissä. Samoin pohjoiskarjalaiset ja täältä lähtöisin olevat kirjailijat ovat kunnostautuneet tällä rintamalla. Pohjois-Karjala pysyy jännityksen maailmankartalta muutenkin kuin todellisen rikollisuuden merkeissä, maalla ja kaupungissa. 
     Joensuulainen kirjoittava lakimies Jussi Kokkonen on dekkaristi jo toisessa polvessa. Hän tuo dekkarissaan Kaksoisvirhe tapahtumat Joensuun seudulle; Linnunlahden uimarannalta löytyy päätön naisen ruumis. Teoksen päähenkilö, nuorempi konstaapeli Patrik Nora työskentelee Joensuun poliisilaitoksella. 
     Kaksi esikoiskirjailijaa jännityksen alalla on noussut julkisuuteen aivan viime vuosina. Outokumpulais-maarianvaaralainen Päivi Hyttinen ja liperiläis-joensuulainen Kimmo Puustinen. 
     Päivi Hyttisen pienoisromaani Jahti ilmestyi viime vuonna. Siinä päähenkilönä on Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Ylva Vallio. Ylva tarkoittaa naarassutta. Vallion juuret ovat Lapissa, äiti on ollut shamaani. Hiukan yliluonnollisenkin puolelle menevä jännitysromaani sijoittuu Lappiin, jonne Vallio komennetaan selvittämään rikosta. Mielenkiintoinen tarina, jolle toivon jatkoa. 
     Kimmo Puustisen esikoisromaanissa Arno Tammertin kuljetus taas liikutaan ympäri kesäistä Pohjois-Karjalaa. Sankarina on pimeää taksia ajava joensuulainen Mikko Hovinen. Tuttuja varmasti ovat Puustisen jännärin tapahtumapaikat ja öiset tiet kaikille pohjoiskarjalaisille. 
     Puustinen kirjoitti jo aikaisemmin yhden jännitysromaanin, Keisarin, yhdessä liperiläisen Tuomas Liuksen kanssa. Liuksen kautta pääsemmekin sitten tutustumaan liperiläiseen velmuun Marko Pippuriseen, joka yrittää selvittää sattumalta eteen tipahtelevia rikoksia ja konnankoukkuja. Pippurisen seikkailuja on jo tähän mennessä tarjolla useamman romaanin verran. 
     Eittämätön ”murharouva” on outokumpulaislähtöinen kirjailija Leena Lehtolainen, Suomen tunnetuin ja luetuin jännityskirjailija maailmalla tällä hetkellä. Aikoinaan Mauri Sariola kylläkin kaiketi oli maailmalla vieläkin suositumpi Susikoski-dekkareillaan. Maria Kallio -sarjan romaaneissa liikutaan usein Outokummussa ja muualla maakunnassa, onhan Kallio kotoisin ”Arpikylästä”. Espoon poliisilaitoksen komisarion seikkailut edustavat yhteiskunnallista ja ymmärtävää dekkarityyliä, vähän Matti- Yrjänä Joensuun tapaan. Leena Lehtolainen on kirjoittanut myös jännäritrilogian, jonka päähenkilönä on henkivartija-ammattilainen Hilja Ilveskero - kotoisin Savon ja Karjalan rajaseudulta hänkin. 
     Eläkkeellä oleva opetusneuvos Esko Laulajainen puolestaan kuvaa elävästi Ilomantsia kesäisessä jännärissään Savua Ilomantsin yllä. Lomiaan Pogostalla viettäville erityisesti Laulajaisen romaani on varmasti antoisaa luettavaa. 

Joensuulainen Tuula-Liina Variskin on kovasti suuntautumassa maakuntaan sijoittuvaan dekkarimaailmaan. Hänen uutukaisensa, psykologinen jännitysromaani Naisen paras ystävä sijoittuu Joensuun Niinivaaralle. Päähenkilönä on keski-ikäinen rikoskomisario Hanna Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta. Luvassa on vahvaa kuvausta narsistista, joka voi tehdä mitä tahansa oman etunsa toteuttamiseksi, ilman tunnonvaivoja. Sikäli ajankohtainen ja valistavakin romaani. 
     Vielä pitää mainita joensuulainen Jukka Niskanen, joka on luonut aivan omanlaisensa sankarin, Jake Kleinin. Klein työskentelee välillä Joensuun poliisissa, mutta yhä enemmän kansainvälisissä turvafirmoissa. Kleinin seikkailuja on tarjolla jo puolen tusinan romaanin verran ja uskoisin, ettei lukija tule pettymään. 






Haluaisin lopuksi esitellä kesäkassiin poimittavaksi hyvin eksoottisen dekkarisarjan, tuomari Deen seikkailut. Hollantilainen diplomaatti ja tutkija Robert van Gulik kirjoitti diplomaattiuransa aikana Kaukoidässä joukon antiikin Kiinaan sijoittuvia dekkareita. Niiden päähenkilönä on piirituomari Dee. Hän ratkaisee apulaistensa kanssa raakoja ja taitavia rikoksia, mutta mikä parasta, romaanien kautta avautuu autenttinen näköala 600-luvun Kiinaan. 
     Van Gulik on tutkinut Kiinan arkistoja ja tuomari Deellä on historiallinen esikuvansa, lakimies joka eteni lopulta Kiinan hoviin saakka ja toimi Pekingissä pääministerinä. Kiinalaistyylinen salapoliisiromaaniperinne tulee kiehtovalla tavalla esille kuudessatoista tuomari Dee –dekkarissa, jotka ovat saatavilla suomeksi.  – Piirituomarilla oli kaikki valta selvittää rikoksia ja langettaa tuomioita, mutta jos hän kerrankin erehtyi, edessä oli kuolema tai vankeus. Tarvittiin siis älykkyyttä, kypsyyttä ja lujaa ammattitaitoa. 





Lisää kirjavinkkejä kesäksi löytyy teoksestani Kari Tahvanainen. Kirjana kämmenellä. Kirjallisuuskritiikkiä radioaalloilla. Teoksessa on kuusikymmentäkuusi kirja-arvostelua ja lukuisia kirjailijahaastatteluja. Kirja löytyy ainakin kirjastoista. 




Kesä on hyvää aikaa lukea dekkareita ja jännäreitäkin. Otapa tänä kesänä teemaksi maakunta ja eksotiikka. 



Kari Tahvanainen
Kirjoittaja on kirjailija ja Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukrin varapuheenjohtaja 


Kirjallisuuskolumni Iskelmä Rexissä 18.5.2015